Region

Utorak, 24.11.2015.

16:29

Đukanović: Kinezi će nas povezati prugom i lukom

Kineski investitori mogli bi da ulažu u razvoj Luke Bar i izgradnju hidroelektrana, saopštio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Izvor: Beta

Default images
(Foto: Beta/AP)

Kako prenosi crnogorska vlada, Đukanović je ocenio da "nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima" i objasnio da se Crna Gora kao "relativno teško dostupna i slabo povezana" opredelila za izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom.

Izgradnja prve deonice auto-puta finansira se kreditom kineske državne banke vrednim 800 miliona evra, a taj projekat realizuju kineske kompanije CCCC-CCRBC.

Crnogorski premijer je taj projekat označio "polaznom tačkom" za buduću saradnju sa Kinom čiji dalji razvoj vidi kroz uključivanje Luke Bar u pomorski, lučki koridor na Jadranu.

"Korišćenjem kapaciteta Luke Bar i modernizacijom železničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, region će biti bolje povezan, a prirodni resursi i komparativne prednosti Crne Gore i okruženja bolje valorizovani", naveo je Đukanović.

Mogućnost saradnje Đukanović vidi u oblasti energetike, gde Crna Gora "ima velike šanse", jer koristi manje od 30 odsto vodenog potencijala.

On je ukazao i da se projekti mogu realizovati trilateralno i u tom smislu naveo da rekonstrukciju dela pruge u Crnoj Gori rade kineske kompanije, a da se taj posao finansira iz EU fondova.

"Povezivanje ovih programa može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i Kine. Istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. Siguran sam da će i ovaj Samit značiti podsticaj i podršku u tom pravcu", zaključio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: