Bugari bez para, neće SAD reaktor

Bugarska je odustala od ugovora potpisanog sa američkom kompanijom Vestinghaus elektrik o gradnji novog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj centrali.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

08:51

Default images
Foto: Freeimages

"Ne možemo ratifikovati ugovor koji je vredan četiri milijarde dolara (3,8 milijardi evra)", kazao je Borisov u parlamentu, i dodao da država nije u stanju da na sebe preuzme troškove, prenosi agencija Frans pres.

Prema ovom ugovoru, koji je potpisala prethodna socijalistička vlada, bila je predviđena gradnja "AP-1000" reaktora, snage 1.100 megavata, u bugarskoj nuklernoj elektrani Kozloduj, koja je 200 km udaljena od bugarske prestonice Sofije.

Cilj ovog ugovora je, kako prenosi Frans pres, bilo smanjenje bugarske zavisnosti od Rusije, kao glavnog dobavljača nuklearnog goriva, ali i gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Proizvodnja struje u Bugarskoj je pretrpela veliki udarac kada je zvanična Sofija radi ulaska u EU 2007. godine morala da ugasi četiri reaktora snage od po 440 megavata sa zastarelom tehnologijom.

U ovom trenutku funkcionišu samo dva reaktora nuklearke Kozloduj, čija je snaga 1.000 megavata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: