Pljušte žalbe trgovcima u Hrvatskoj

Hrvatsko Savetovalište za zaštitu potrošača u prošloj godini primilo je skoro duplo više pritužbi potrošača nego u 2013. godini.

Region

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

09:58

Default images
Foto: Freeimages

Na porast broja građana koji su se smatrali oštećenima uticala je i kampanja o zaštiti potrošača koju je pokrenula Evropska komisija.

Tako je lani zabeleženo 5.219 pritužbi potrošača, dok je u 2013. njihov broj bio 2.866, preciziraju u Savetovalištu.

Učestali kvarovi proizvoda u garantnom roku, nerazumno dugi periodi popravki, osporavanje nedostataka proizvoda od strane trgovaca, odnosno nemogućnost adekvatnog reklamiranja, samo su neke od situacija u kojima se potrošači smatraju oštećenima, piše Jutarnji list.

Značajan broj prijava odnosi se i na (ne)mogućnost povraćaja novca ili zamene proizvoda, kao i na isticanje cena i prodajnih uslova prilikom posebnih oblika prodaje, odnosno sniženja i rasprodaja.

Kako navodi list, na trgovačke usluge u 2013. primedbe su imale 773 osobe, dok je u 2014. njihov broj iznosio 1.994.

Porast, doduše, ne toliki, vidljiv je i u sektoru javnih usluga. Tokom protekle godine pritužbe na njih imala je 1.991 osoba, a godinu ranije njih 1.668.

U Savetovalištu ističu da se ljudi uglavnom žale na telekomunikacije, u tom segmentu bilo je 1.236 prigovora, najviše zbog nezadovoljstva kvalitetom usluga teleoperatora ili problema prilikom sklapanja ugovora na daljinu.

Posle trgovaca i teleoperatera, treći na listi "omraženih" su distributeri električne energije, na koje su se lani požalila 323 potrošača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: