Dodik: Nije fer ovo što radi EU

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik veruje da odluka o odustajanju Rusije od izgradnje Južnog toka nije konačna jer je u taj projekat uloženo mnogo novca.

Region

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

15:38

Default images

"To nije dobra vest i nije fer ovo što radi EU. Naravno da razumem šta su strateški interesi i sve ovo je deo političke borbe Zapada i Rusije oko Ukrajine", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je Republika Srpska izgradnjom "Južnog toka" trebalo da završi dva važna pitanja - snabdevanje gasom za stanovništvo i privredu i izgradnju dve termoelektrane.

"Sada je ogroman problem, gubimo investicije od dve milijarde evra, a Srpska na to nije mogla uticati na bilo koji način", dodao je Dodik.

On je napomenuo da će RS nastaviti da se priprema za izgradnju gasovoda "Južni tok", jer veruje da će do izgradnje doći.

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović ocenio je da je BiH premala da bi uticala na odnose na medjunarodnoj sceni.

"Šteta je za BiH da bilo koji projekat, pa i `Južni tok` ne ide kroz njen prostor, jer bi njegovom izgradnjom bio poboljšan kvalitet života svih gradjana", rekao je Čović, posle sastanka s Dodikom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je juče da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda "Južni tok", jer se Evropska unija tome protivi. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da Evropska komisija okleva da da "zeleno svetlo" za projekat snabdevanja južne Evrope gasom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu.

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler saopštio je potom da je projekat Južni tok zatvoren i da će Gasprom izgraditi novi gasovod ka Turskoj.

Miler i predsednik borda direktora turske naftno-gasne korporacije Botas Mehmet Konu potpisali su u Ankari Memorandum o razumevanju za izgradnju novog gasovoda po dnu Crnog mora do Turske. Memorandum je potpisan u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Erdogana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: