Hrvatska investitorima deli pasoše?

Hrvatska vlada najavljuje mogućnost davanja državljanstva stranim ulagačima kao jednu od mera privlačenja investicija i stabilizacije državnih finansija.

Region

Izvor: Tanjug, Osloboðenje

Sreda, 27.08.2014.

09:39

Default images

Cena hrvatskog pasoša za sada je nepoznata, a domaća javnost već analizira šta prodaja državljanstva zapravo podrazumeva, piše Oslobođenje.

Ocenjuje se da je ponuda jako atraktivna, jer se s pasošem Hrvatske postaje i državljanin Evropske unije, odnosno osigurava sloboda kretanja i boravak u svim zemljama EU, ali se otvaraju i pitanje da li će pasoš moći da kupuju i "belosvetski milijarderi koji su do svog bogatstva, eventualno, došli kriminalnim radnjama". Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je mogućnost da država ponudi stranim ulagačima državljanstvo, istakavši da se o tome "još razgovara", dok su šef najmlađe članice EU Ivo Josipović i ministar privrede Ivan Vrdoljak nameru vlade odmah javno podržali.

Josipović je, navodi sarajevski dnevnik, pozdravio ideju da se stranim ulagačima koji investiraju određeni iznos u Hrvatsku dodeli državljanstvo, jer smatra da je i to jedan od načina privlačenja stranih ulaganja.

Vrdoljak, takodje, smatra da država treba da ponudi hrvatske pasoše investitorima koji su u Hrvatsku uložili velik iznos novca i zaposlili lokalne ljude. Nije precizirao koliki je taj "veliki iznos", ali je i otkrio da investitori (koje nije imenovao) i danas dobijaju hrvatske pasoše, uz preporuke pojedinih (neimenovanih) ministara.

"Sada bi to trebalo biti ozbiljno organizovan proces", poručuje Vrdoljak, uz napomenu da svi prethodno moraju da prođu bezbednosne provere.

Spekulacije o mogućim zloupotrebama predsednik Josipović vidi kao deo domaćeg mentaliteta punog bezrazložnog opreza i podseća da će nadležni uraditi svoj deo posla.

"Mi smo, valjda, takve naravi da odmah tražimo ono loše što bi moglo biti, pa će sada ovde silna mafija navaliti i dobiti hrvatsko državljanstvo. Neće! To je posao policije i tajnih službi koje bi svakoga ko reflektuje na hrvatsko državljanstvo dobro proverili", jasan je Josipović.

I premijer Milanović poručuje da se bez bezbednosnih i strogih provera neće dopusti dodela pasoša bogatim strancima mada, prema njegovim rečima, nijedna država baš "ne čeprka do tančina poreklo nekog novca".

U prvim reagovanjina na najavu mogućnosti davanja državljanstva stranim ulagačima konstatuje se, između ostalog, diskriminatorski aspekt najavljenog rešenja. Naime, oni stranci koji nisu milijarderi, a žele aplicirati za državljanstvo Hrvatske moraju da čekaju čak osam godina, pa tek onda mogu dobiti hrvatski pasoš uz dodatne uslove.

Iz zagrebačke Kancelarije EU poručuju da Hrvatska može samostalno i nezavisno od Brisela da odluči da li će nekome dati državljanstvo ili ne, naravno, u skladu s domaćim zakonskim propisima.

Podseća se i na dosadašnju politiku Hrvatske po tom pitanju i navodi da su hrvatski pasoš mimo ustaljene procedure dobili strani državljani, poznati sportisti i umetnici koji su aplicirali za državljanstvo, jer je za njihovo delovanje ocenjeno da je od interesa za Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: