Peti krug pakla za Hrvatsku i MOL

Peti krug pregovora hrvatske vlade i MOL-a o Ini propao je danas, a dve strane nisu mogle da se dogovore ni o čemu, pa ni oko zajedničke izjave za javnost.

Region

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

15:50

Default images

Vladin predstavnik u pregovaračkom timu ministar Ivan Vrdoljak izjavio je da će MOL-u predložiti novi Ugovor. "Oni su o tome spremni da razgovaraju. Kupovina akcija od njih je samo jedna od opcija", naveo je on i dodao kako MOL u zadnjih deset meseci nije dao nijedan predlog, javlja HRT.

"Iz MOL-a su uoči početka pregovora poručili da žele da čuju detalje od hrvatske strane o predlogu korporativnog upravljanja Inom i stanovište o ostalim važnim poslovnim pitanjima. Zadovoljstvo mi je ponovno se vratiti u Zagreb s pregovaračkim timom MOL grupe. Nadamo se danas nastavku naših razgovora s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na različita važna pitanja', kazao je uoči početka pregovora Dominic Koefner, potpredsednik MOL grupe zadužen za korporativne komunikacije.

Novu notu pregovorima dala je ovonedeljna izjava ministra Vrdoljaka da Hrvatska želi da ispregovara zajam za otkup Ininih akcija od MOL-a i tako rešiti nesporazum s mađarskom naftnom kompanijom.

Dva najveća deoničara Ine - Vlada Hrvatske, koja ima 44,84 odsto akcija, i MOL, koji ima 49,08 odsto, zvanične su pregovore o Ini započeli sredinom septembra prošle godine. Drugi je krug pregovora održan početkom novembra prošle godine, a treći sredinom januara ove godine. Zadnja, četvrta runda pregovora održana je 7. maja, a Vladini i MOL-ovi pregovarači tada su rekli da žele da ubrzaju pregovore.

Ali, čini se da su događaji koji su usledili pojačali razmimoilaženje Vlade i MOL-a oko budućnosti Ine pa se u javnosti sve češće kao realna opcija spominje odlazak MOL-a iz Ine.

Dosadašnji su pregovori pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja, dok u MOL-u najspornijim drže pitanja gasnog poslovanja jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. godine o njegovu preuzimanju. Pitanja koja treba rešiti u pregovorima su i zastoj investicija, sudbina rafinerija, maloprodaja, razvoj i povećanje efikasnosti poslovanja Ine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: