Slovenci protiv prodaje Merkatora

Većina građana Slovenije protivi se prodaji trgovinskog lanca Merkator hrvatskoj kompaniji Agrokor, pokazuje anekta lista Delo.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.04.2014.

19:15

Default images

Polovina anketiranih Slovenaca smatra da bi popis preduzeća u vlasništvu države, namenjenih prodaji, trebalo proširiti, ali i dalje većina građana, njih 70 odsto, nije naklonjena prodaji Merkatora, pokazala je anketa koju je sprovelo ljubljansko Delo.

Na pitanje podržavaju li prodaju najvećeg slovenačkog trgovinskog lanca hrvatskom koncernu Agrokor, negativno je odgovorilo 70 odsto ispitanika, a prodaju podržava njih 23 odsto u anketi na uzorku od 403 ispitanika, koja je sprovedena prošle nedelje, prenela je Hina.

Prema aneksu na prošlogodišnji kupoprodajni ugovor, Agrokor i prodajni konzorcij većinskih vlasnika Merkatora do kraja juna traba da zaključe posao u kojem se za 86 evra po denici prodaje 53,34 odsto Merkatorovih deonica.

Anketa Dela, sprovedena u junu prošle godine, nakon što su Agrokor i konzorcij većinskih vlasnika Merkatora potpisali kupoprodajni ugovor, pokazalo je da se realizaciji tog posla tada protivilo 72 odsto ispitanika, a podržavalo ga 21 odsto.

A prema anketi Dela iz januara 2011, kada je Agrokor takođe bio najozbiljniji kandidat i nudio 221 evro za deonicu Merkatora, protiv zaključivanja tog posla bilo je 80 odsto ispitanika, a tada su bili i jaki politički otpori, pa se od posla na kraju odustalo.

Najnovije ispitivanje vodećeg slovenačkog lista pokazuje da se odnos Slovenaca prema privatizaciji i prodaji državnog vlasništva polako menja. Tako ih sada 50 odsto izjavljuje da se slaže s preporukom Međunarodnog monetarnog fonda da slovenačka vlada proširi sadašnji popis 15 preduzeća namenjenih prodaji i omogući novi talas privatizacije, dok se tome protivi njih 39 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: