Oleg Deripaska tuži CG za 93 mil. €

Ruska En plus grupa, čiji je vlasnik biznismen Oleg Deripaska, podneće tužbu za nadoknadu 93 miliona evra protiv Vlade Crne Gore arbitražnom sudu u Frankfurtu.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

11:25

Default images

Tužba je podneta zbog neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa Kombinatom aluminijuma Podgorica (KAP), prenosi podgorički “Dan”.

Kako se navodi, tužbu priprema bivši izvršni direktor KAP-a Jurij Mojsijev, zbog štete koju je En plus grupa pretrpela posle uvođenja stečaja u KAP, bez saglasnosti ruske kompanije.

Stečaj u KAP je uveden sredinom jula, čime je ruska strana izgubila pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

To nije prva tužba koju En plus grupa podnosi protiv crnogorske vlade. Dve godine nakon privatizacije, koja je završena krajem 2005. godine, En plus grupa je tužila Vladu Crne Gore arbitražnom sudu u Frankfurtu tražeći 300 miliona evra odštete zbog lažno prikazane vrednosti KAP-a i dokumenata u procesu privatizacije.

Vlada Crne Gore podnela je tada kontratužbu, a sve se završilo potpisivanjem memoranduma 2009. godine, kojim je crnogorska vlada preuzela polovinu ruskih akcija u KAP-u u zamenu za 130 miliona evra garancija za kredite, produžetak subvencija za električnu energiju i odustajanje od naplate poreskog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: