Kina u ofanzivi na Istočnu Evropu

Kina je pokrenula kampanju u Istočnoj Evropi da bi obezbedila poslovne veze u regionu u kojem se za uticaj nadmeću EU i Rusija, ocenjuje Asošiejtid pres.

Region

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

11:11

Default images

Kineski premijer Li Kećiang u pratnji oko 300 čelnika kineskih korporacija, sastao se juče u Bukureštu s liderima 16 zemalja Istočne Evrope.

Analitičari ocenjuju da je Kina zainteresovana za energente i sirovine za svoju privredu, kao i za jeftinu radna snagu, pošto u Kini rastu plate. Zajedno s jačanjem valute u Kini, rast troškova rada može ugroziti njen izvoz na kojem zasniva svoju ekonomsku snagu.

"Naša saradnja ima politčki i privredni značaj. Naša je dužnost da planove prevedemo u stvarnost", rekao je Li posle sastanka.

Bliže veze doneće "velike investicije i voditi rastu trgovine", rekao je Li dodajući da je Kina zainteresovana za investicije u infrastrukturu, obvnovljivu energiju i poljoprivredu.

Posebno je značajno vreme ovog samita - za nekoiliko dana EU treba da potpiše političke i trgovinske sporazume s više zemalja regiona.

Svih 16 istočnoevropskih zemalja čiji su se premijeri okupili u Bukureštu na sastaku s Kinezima, ima komunističku prošlost, navodi agencija AP, dodajući da su sada u različitim fazama evrointegracija. Neke, poput Rumunije, Poljske i Mađarske su u EU, druge, poput Srbije, žele da uđu u EU, ali su još pod uticajem Rusije, dominante sile u regionu.

Kina je tokom komunističe ere imala dobre odnose s istočnoevropskim zemljama. Pored povremenih sporova zbog sastanaka zvaničnika s tibetanskim duhovnim vođom dalaj-lamom ili akcija protiv kineskih doseljenika-trgovaca, Kina nema političkih problema sa zemljama Istočne Evrope koje je ne kritikuju zbog ljudskih prava kao Zapad.

Pošto Zapadna Evropa preživljava ekonomske probleme, a Rusija vrši pritisak na neke vlade u regionu, neke od istočnoevropskih država su ekonomske partnere potražile na daljim destinacijama, navodi AP.

"Svi traže investicije i finansijske obaveze od Kine. Kinezi žele pristup trgovini i posebno su zainteresovani za poljoprivredni sektor u regionu", rekao je analitičar Standard banke iz Londona Timoti Eš.

Kini bi uspostavljanje snažnijih odnosa obezbedilo ulaz na tržište u EU koje je najveći svetski ekonomski blok.

Li je na samitu u Bukureštu ponovio ponudu Kine za 10 milijardi dolara kredine linije za istočnoevropske zemlje, što je prošle godine iznošenja ponude u Poljskoj dočekano skepticizmom.

Na samitu je Kina najavila više preliminarnih poslovnih sporazuma.

Između ostalog je zainteresovana za investicije u nuklearnu energiju i energiju vetra u Rumuniji, kao i za uvoz govedine i svinjetine.

Takođe će pomoći obnovu železničke linije između Budimpešte i Beograda, posle čega bi vožnja vozom trebalo da traje tri umesto osam sati kako je sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: