Čudo od kukuruza stiže i u Hrvatsku

Američki Monsanto će uskoro u Evropskoj uniji, a time i u Hrvatskoj, moći da uvede i SmartStaks ili "čudo od kukuruza", nakon što Evropska komisija da odobrenje

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

14:02

Default images

Seme genetski modifikovanog kukuruza SmartStak američkog diva Monsanta već bi se krajem ove godine moglo naći na evropskom, a time i na hrvatskom tržištu, piše Večernji list .

Portparol evropskog komesara za zdravlje Toni Borg potvrdio je da bi Evropska komisija odluku o uvozu tzv . superkukuruza otpornog na herbicide , koji sam stvara otrove koji ubijaju insekte , mogla doneti do kraja oktobra , a prema pisanju Dojče velea , pojedine zemlje mogle bi da ga zabrane samo u slučaju " ugrožavanja nacionalne bezbednosti što je u slučaju superkukuruza teško dokazivo " .

U prilog sve jačem GMO lobiju u EU najbolje govori i nedavna odluka francuskog vrhovnog suda o poništenju zabrane uzgoja Monsantovog GM kukuruza MON810 za koju navodno nema legalne osnove jer GMO dopuštaju i zakoni EU .

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nedavno je u Berlinu na inicijativu Austrijanaca potpisao deklaraciju " Dunav soja " , kojom bi se u zemljama dunavske regije povećala proizvodnja soje nezavisne od GMO - a na čak 1, 8 miliona hektara i tako smanjila zavisnost evropskih proizvođača stočne hrane od uvoza .

" Šta o tome misli država koja je preuzela regulative EU , ionako nije bitno", kaže Marijan Jošt , penzionisani profesor genetike , oplemenjivanja bilja i semenarstva .

"Bitno je da su se sve hrvatske županije izjasnile kao " GMO free " . No kako Hrvatska ima i Veće za GMO koje savetuje Vladu, zatim čak dva odbora za uvođenje GMO - a u životnu sredinu i njegovo stavljanje na tržište , to je najbolji pokazatelj da je demokratija kod nas na klimavim nogama i da će se situacija sa GMO - om kod nas razvijati onako kako u njima budu glasali predstavnici raznih državnih institucija , odnosno kako im se naredi" , tvrdi Jošt .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: