Sofija: Pomoć Poljske oko cene jaja

Bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov tražio je pomoć od Poljske u borbi sa rastom cena jaja nekoliko nedelja pre Uskrsa.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

17:39

Default images

Cene jaja su u Bugarskoj skočile za otprilike 40 odsto u poslednjih nedelju dana na 0,40 do 0,50 leva (0,20-0,25 evra) po komadu, u odnosu na 0,16 leva, koliko u proseku koštaju u Poljskoj, prenela je agencija AFP.

Najdenov je pozvao svog poljskog kolegu Mareka Savickog, od kog je dobio "obećanje da će održati hitne razgovore sa lokalnim farmerima o dostavi jaja za bugarsko tržište", navelo je Ministarstvo poljoprivrede u Sofiji. Savicki je bugarskom kolegi obećao da će poljski farmeri brzo odgovoriti na poziv, dodaje ministarstvo.

Farmeri su za rast cena okrivili Direktivu EU o kokama nosiljama, kojom se od 1. januara zabranjuje upotreba starih, premalih kaveza za koke.

Ministar, međutim, smatra da su za rast cena krive i spekulacije uoči Uskrsa, kada se tradicionalno boji velika količina jaja u pravoslavnoj Bugarskoj, a svaka porodica kupuje najmanje desetak komada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: