Najveća kompanija regije OMV Petrom

Najmoćnija kompanija u jugoistočnoj Evropi u 2010. bila je rumunska naftna kompanija OMV Petrom zahvaljujući 3,6 milijardi evra prihoda.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2011.

09:28

Default images

Kako piše Poslovni dnevnik, hrvatska kompanija Ina je sa uprihodovanih 3,29 milijardi evra na drugom mestu liste Top 100 bugarskog SeeNewsa.

Među prvih deset dve su iz Hrvatske, pored Ine, na sedmom mestu je Konzum iz sastava koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića s 1,7 milijardi evra prihoda u 2010. godini. Najviše pridošlica na lestvicu, čak devet od dvadeset, čine kompanije iz sektora telekomunikacija. Među njima najuspešniji je Hrvatski Telekom koji je u 2010. ostvario povrat na uloženo od 22,4 posto. Kompanija je zabeležila je 1,127 milijardi evra prihoda i profit od 252,4 miliona evra.

Nastavkom krize i visokim udelom loših kredita i u prošloj godini smanjio se profit većine banaka jugoistočne Evrope, a samo jedna institucija od četiri najuspešnije zabeležila je rast profita. Vodeća mesta među bankama zamijenile su Banca Comerciala Romana (BCR) koja je preuzela prvo mesto od Nove Ljubljanske banke (NLB).

Sa 721,3 miliona evra bruto premije najuspešniji regionalni osiguravač bila je slovenačka Zavarovalnica Triglav.

Slovenačke kompanije bile su najuspješnije po stanovniku, a najveću dobit od 1.230 evra imao je Petrol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: