I Srbi i Hrvati da grade NE Belene

Bugarska vlada pozvala je Srbiju i Hrvatsku da kao deoničari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

08:38

Default images

Srbija i Hrvatska do kraja nedelje treba da odluče da li će učestvovati u projektu nuklearne elektrane, kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je uputio službena pisma srpskom predsedniku Borisu Tadiću i hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor, pozivajući njihove zemlje da s udelima od jedan, jedan i po ili dva posto učestvuju u projektu NE Belene.

Borisov je rekao da je predsednika Tadića i premijerku Kosor pozvao da do 13. novembra odgovore na bugarsku ponudu, kada u Sofiju stiže ruski premijer Vladimir Putin na razgovore o energetici.

NE Belene trebalo bi da gradi ruska državna firma Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cene. Po rečima bugarskog premijera, "učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo osigurano".

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen 2009. nakon povlačenja ranijeg strateškog investitora, nemačke kompanije RWE, koja je trebala da osigura dve milijarde evra u zamenu za 49 posto vlasništva.

Prema preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebalo je da košta četiri milijarde evra, ali su troškovi u međuvremenu porasli.

Bugarska i Rusija produžile su taj ugovor 30. septembra 2010. za šest meseci, dok ne postignu konačan dogovor o ceni. Bugarska vlada u međuvremenu traže evropske partnere i investitore za nastavak projekta.

Škundrić: Srbija zainteresovana

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da će Vlada Srbije razmotriti ponudu Bugarske za učešće naše zemlje u izgradnji nuklearke Belene i da će doneti odluku u vezi sa našim učešćem u tom projektu.
On nije mogao da precizira kada će Vlada doneti odluku, istakavši da je to ozbiljan posao.

Škundrić je rekao da je Srbija zainteresovana da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj, jer je to veliki regionalni i evropski projekat.

On je kazao da će u tom projektu učestvovati "još bar jedna zainteresovana strana", napomenuvši da nema ništa loše u tome da veći broj zemalja učestvuje u izgradnji takvog energetskog kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Krah Aerodroma Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla je u aprilu ove godine ostvario samo 13.158 putnika (u istom mesecu prošle godine bilo ih je 67.152).

10:07

5.5.2024.

1 d

Podeli: