Hrvati za ekonomsko vaskrsnuće SFRJ

Čak 72 odsto Hrvata je odgovorilo da podržava stvaranje zajedničke firme bivših država Jugoslavije i druge inicijative koje se pojavljuju u tom smislu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

19:02

Default images

U anketi kompanije Gfk se vidi i da je čak 73 odsto građana Hrvatske za čvršće ekonomsko povezivanje.

Povezivanje bivših država Jugoslavije na mnogim društvenim poljima pre godinu dana popularno je nazvano stvaranjem "Jugosfere" koja bi trebalo da zameni bivši državni okvir ovog prostora.

Ideja je i konkretno zaživela stvaranjem zajedničke železničke firme Slovenije, Hrvatske i Srbije, a ankete pokazuju da su Hrvati i za dalje jačanje saradnje.

Istraživanje je pokazalo da hrvatski građani smatraju da je to pozitivno, jer se prirodni partneri povezuju zbog ekonomskog napretka, preneli su hrvatski mediji.

Takve inicijative i zajedničku železničku firmu ne podržava 12 odsto ispitanih s obrazloženjem da je to ekonomsko vaskrsnuće Jugoslavije, dok 16 odsto nije znalo odgovor na to pitanje.

Na pitanje kako ljudi generalno gledaju na čvršće međusobno povezivanje na ekonomskom planu između pojedinih privrednih subjekata bivše Jugoslavije, 73 odsto ispitanika smatra da to može biti od koristi za sve učesnike, 11 odsto uopšte ne podržava takvu saradnju, dok 16 odsto nije znalo odgovor na to pitanje.

Rezultati ispitivanja pokazuju i da s rastom obrazovanja raste i pozitivna ocena saradnje na ekonomskom planu. Tako je čak 75 odsto ispitanih s visokom stručnom spremom za saradnju, dok je onih s nižim obrazovanjem oko 55 odsto za tešnje udruživanje s državama bivše Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: