Gorenje preuzelo švedskog rivala

Slovenačka Gorenje grupa je preuzela kompaniju Asko, švedskog proizvođača kućnih aparata.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 29.07.2010.

09:29

Default images

Cilj preuzimanja je povećanje udela na nordijskom i severnoameričkom tržištu, objavio je najveći slovenački proizvođač kućnih aparata.

To je treće veliko preuzimanje inostranih kompanije koje je realizovala firma Gorenje, posle kupovine češkog rivala Moravije 2004. i holandskog proizvođača bele tehnike Atag krajem 2008. godine.

"Preuzimanjem Aska, koji je bio u vlasništvu italijanske Antonio Merloni grupe, Gorenje dobija tržišta nordijskih zemalja i Severne Amerike, kao i Australije", ističe se u saopštenju kompanije iz Velenja.

Gorenje, koje posluje i u Srbiji, nije navelo koliko je platilo za 100 odsto Aska koji u Švedskoj proizvodi mašine za pranje posuđa i mašine za pranje i sušenje veša, a u Finskoj šporete, rerne i pegle.

Rukovodstvo Gorenja je istaklo kako preuzimanje neće uticati na radnike kompanije u Sloveniji, jer se linija veš mašina i mašina za pranje sudova koju izrađuje Asko razlikuje od one koju proizvodi slovenačka kompanija.

Gorenje, drugi po veličini slovenački izvoznik posle Renoa iz Novog Mesta, u prošloj godini je ubeležilo prihod od prodaje od 1,2 milijarde evra.

Grupa Gorenje, holding sa 47 preduzeća i jedan od osam najvećih evropskih proizvođača aparata za domaćinstvo, izvozi 84 odsto proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: