Rekorderi u Srbiji - višnje šalju u SAD i EU

Turistička manifestacija "Dani višnje 2017" počela je u Prokuplju i na njoj su učestvovali proizvođaci višanja i proizvoda od tog voća iz topličkog regiona.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.07.2017.

14:11

Rekorderi u Srbiji - višnje šalju u SAD i EU
Foto: Thinkstock

Predsednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je da je cilj te manifestacije da istakne ;značaj proizvodnje višnje i potrebu očuvanja ove proizvodnje na području opštine Prokuplje i šire regije.

"Opština Prokuplje je na prvom mestu u Srbiji po proizvodnji višnje koja je zasađena na površini od oko 2.500 hektara i godišnje ostvaruje proizvodnju od oko 15.000 tona", kazao je Paunović.

On je dodao da se višnja sa tog područja danas plasira na tržište EU i SAD i da se od tog izvoza ostvaruje godišnji prihod od 20 miliona evra.

Paunović je dodao da su ovogodišnje niske prolećne temperature i prizemni mraz nanele velike štete višnjarima i umanjile rod za 50 odsto.

"Više od 90 odsto proizvodnje plasira se i preradi van područja prokupačke opštine, a samim tim se i značajan deo dohotka odliva sa ovog područja, pa je zato neophodno ovde izgraditi prerađivačke kapacitete", kazao je Paunović.

On je dodao da od države očekuju da im "merama podsticaja i subvencija pomogne da podignu tehnologiju na viši nivo, dovedu investitore, pronađu rešenje za žilogriz i prilagode se zahtevima savremenog tržišta".

U okviru Dana višnje održan je i Sajam proizvoda od višanja, meda i domaće radinosti na kojoj je učešće uzeli svi privrednici iz prokupačke i susednih opština.

"Dani višnje 2017" nastavljaju se sutra tradicionalnim 12. po redu Saborom višnjara u topličkoj Velikoj Plani gde će biti nagrađeni najuspešniji proizvođaci višanja iz prokupačke opštine, vlasnik najuređenijeg višnjara, najbolja rakija višnjevača i najlepše dvorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

16 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

13 h

Podeli: