Srbi otišli u Rusiju, žele "svoje parče"

Izvoz iz Srbije u Rusiju u 2015. godini pao je za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

20:43

Srbi otišli u Rusiju, žele
Foto: Thinkstock

Na najvećem ruskom sajmu prehrambenih proizvoda Prodekspo 2016, koji je otvoren u Moskvi, kompanije iz Srbije gledaju kako da u postojećim uslovima osvoje veće parče ruskog tržišta.

Na sajmu prehrambenih proizvoda, na kome učestvuje 2000 kompanija iz 64 države i na kome je 26 nacionalnih štandova, stoji i srpski štand, koji je organizovala Privredna komora Srbije.

Privući pažnju je važno jer su kontrasankcije i konflikt sa Tuskom otvorile novu mogućnost za srpske proizvode. Ipak, izvoz u Rusiju je pao.

“Iako beležimo pad izvoza on je najmanji pad u Evropi i to pokazuje negativan uticaj sankcija, ali u nekim oblastima imate i znajačajan rast pre svega u segmentu voća i povrća. Rublja pada i u toku dana, nije lako“, kaže predsednik Privredne komore Srbije u Rusiji Sveta Vasiljević.

Proizvoda i po kvalitetu i po mogućnosti kontinurane dostave ima, ubeđen je Vasiljević. Za aktuelne izazove različite kompanije imaju različite strategije. Megle iz Srbije nada se da će uspeti da zauzme mesta opustela posle odlaska nemačke kompanije Megle.

"Kompanija Megle Srbija je dobila izvoznu dozvolu za Rusku Federaciju i ovom prilikom predstavljamo proizvode iz svog asortimana koji mogu biti interesantni potrosacima velikog ruskog tržišta a koji su proizvedeni u Srbiji pod svetski poznatim Megle brendom,'' rekli su nam predstavnici iz Meglea.

Zlatioborac ima na ovom sajmu svoj štand a odnedavno i sopstvenu firmu kojom će preskočiti posrednike. Kompanija je na rusko tržište ušla godinu pre krize. Proizvodi nisu jeftini ,ali onaj ruski potrošač koji kupuje samo jeftino i nije njihova ciljna grupa.

“Kada smo mi došli bilo je teže, jer su nam konkurencija bili Italijani. A onda se u poslednjih godinu dana razvila i domaća proizvodnja“, objašnjava Dušan Knežević, generalni direktor “Zlatiborca“.

Sankcije i kontrasankcije i generalno geopolitička situacija stvorile su mogućnost da Srbija iskoristi svoje izvozne kapacitete i da ih i podigne i istovremeno, nestabilnošću i padom rublje šansu ograničile i otežale. Ipak, broj zainteresovanih firmi se ne umanjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: