Železnice seku sve "dodatne aktivnosti"

Železnica Srbije usvojila je plan uštede za 2015. godinu prema kom će rashodi biti za dve milijarde i 87 miliona dinara manji nego u prošloj godini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

15:14

Default images
Foto: Beta/AP

Kako su istakli iz Železnica, prošlogodišnji troškovi na pozicijama gde će biti ostvarene uštede iznosili su 17,9 milijardi dinara, dok će u ovoj godini biti 15,8 milijardi dinara. Ukupni poslovni rashodi Želenica Srbije u 2014. bili su oko 24 milijarde dinara.

"Plan ušteda Železnica Srbije ima za cilj, pored ostalog, praćenje realizacije mera štednje i postignutih efekata u svim segmentima i organizacionim delovima poslovanja železnice", rekao je generalni direktor tog preduzeća Miroslav Stojčić.

Prema planu ušteda rashodi za zarade biće manji za oko 860 miliona dinara za bruto primanja i 175 miliona za doprinose na teret poslodavca, navodi se i dodaje da će te uštede, koje čine blizu 50 odsto od ukupnog smanjenja troškova, biće ostvarene zbog velikog odliva zaposlenih tokom 2014, kada je broj zaposlenih smanjen za 969.

Otpremnine i izdvajanja za pomoć zaposlenima biće za oko 111 miliona dinara manja u ovoj godini, što je više od pet odsto od ukupno planirane uštede za ovu godinu. Iznos za otpremnine za odlazak u penziju smanjen je za 87 miliona dinara, jer će ove godine po zakonu u penziju otići 85 zaposlenih,navodi se u saopštenju. Železnice Srbije imaju oko 18.000 zaposlenih.

Smanjenje troškova električne energije od 238 miliona dinara planirano je na osnovu novog ugovora sa Elektroprivredom Srbije (EPS) prema kome se za kilovat čas plaća 4,939 dinara umesto sedam dinara koliko je železnica do septembra prošle godine izdvajala, pošto je bila na rezervnom snabdevanju, dodaje se.

Srpske železnice će ove godine na troškovima kazni, šteta i penala zbog odšetnih zahteva pojedinih izvođača radova na železničkim projektima uštedeti oko 135 miliona dinara, a na rashodima po osnovu "ispravke greške" iz ranijih godina više od 118 miliona.

Železnice Srbije su navele da planirane uštede za ovu godinu uključuju manje troškove za gorivo za automobile, naknade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, troškove za službena putovanja, za zakup poslovnog prostora, nabavku usluga od zavisnih preduzeća.

Ističe se da je ove godine predviđeno je i smanjenje ili ukidanje donacija za humanitarne, sportske, kulturne, zdravstvene, obrazovne, naučne i verske namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: