Britanija još vraća ratne dugove

Velika Britanija otplaćuje dve milijarde funti (2,6 milijardi evra) duga građanima koji su joj pomogli kupujući državne obveznice tokom Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2014.

19:59

Default images

Dok Evropa obeležava stogodišnjicu rata, šef Trezora Džordž Ozborn izjavio je u petak da Vlada planira da otkupi ratne obveznice izdate 1917. kada je na taj način refinansirala 218 miliona funti duga nastalog još u 18. veku.

Ta dva duga su objedinjena 1927. jednom obveznicom koja je donosila 4,0 odsto kamate godišnje. Te obveznice nemaju datuma dospeća, te Trezor nije obavezan da isplati glavnicu sve dok god redovno isplaćuje kamatu, ali će to ipak učiniti.

Velika Britanija je od tada - a to je doba Vinstona Čerčila, platila 1,26 milijardi funti (1,6 milijardi evra) kamate. Trezor dodaje da je dugotrajnost tog duga ilustracija onoga što donosi rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: