Šverc pojede četvrtinu hrane

Razmere šverca hrane, kućne hemije, kozmetike, pića i ostalih najvažnijih potrepština teško se mogu izmeriti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

17:30

Default images

Ipak, samo pogledom na pijačne i ulične tezge, može sre reći da su na mestu ocene da je crno-sivo tržište drugi po veličini trgovac u Srbiji.

Procenjuje se da je najmanje deset odsto robe široke potrošnje u sivoj zoni, a tržišno učešće zvanično druge trgovinske kompanije je oko sedam odsto, što znači da joj je nelegalno tržište preuzelo tu poziciju.

Trgovci koji legalno posluju pak vele da se švercuje mnogo više.

"Procenat prometa u takozvanoj sivoj zoni je znatno veći od deset odsto, ali ne postoje tačne procene o tome koliko to tačno iznosi", kaže za "Dnevnik” direktor trgovinske kompanije "Gomeks” Goran Kovačević. – Po mojoj proceni, kod prehrambene robe to se kreće između 20 odsto i 25 odsto, ali u sektoru usluga to je možda i više od 50 odsto ukupnog prometa.

Šverc hrane, kozmetike, kafe, pića..., naročito cveta na severu Vojvodine, u blizini mađarske granice, ali se odavno "primio” i u drugim delovima zemlje. To, naravno, nije jedini kanal nelegalne trgovine, ali "mađarska” roba koja se prodaje po buvljacima i kućama, nanosi veliku štetu državnoj kasi jer tu nema prihoda od carine, PDV-a, akciza niti poreza na zarade. Paradoks je u tome što su ti proizvodi iz Mađarske kod nas mahom jeftiniji nego kod suseda, u njihovim marketima.

Kovačević objašnjava da se nekoliko stvari preplelo i dovelo do toga da u celom galimatijasu trpe srpska legalna trgovina i državni buyet. Mađarska, naime, ima možda i najveći PDV u Evropi, oko 27 odsto. Ako se kupi robe za barem 150 evra, dobija se pravo na povrat poreza.

"Redovni trgovci u Mađarskoj zaračunavaju prosečnu maržu više od 20 odsto pa kad to dvoje saberete, već imate oko 45-50 odsto razlike u ceni. Pošto se na pijaci radi s minimalnim troškovima – bez carine, poreza, doprinosa na rad, sanitarnih pregleda i sličnih troškova – i ako, pijačni trgovac zaračuna na primer 40 odsto zarade, ipak je pet do deset odsto jeftiniji od mađarske prodavnice. Podsećam na to da je prosečna marža kod srpskih legalnih trgovaca prehrambenom robom ispod 20 odsto. Ako isti taj trgovac pokuša da legalno uveze robu koja se švercuje, moraće da plati carinu, porez, špeditera, sve doprinose vezane za rad, sanitarni pregled robe i još mnogo toga, pa će cena proizvoda otići u nebo i biti nekonkurentna pijačnoj prodaji", objašnjava prvi čovek "Gomeksa”.

Siva ekonomija je, kako slušamo iz vrha vlasti, jedan od njenih prioriteta, to jest jedna od četiri mere za oporavak privrede. Međutim, ocenjuje sagovornik Dnevnika, za sada imamo samo sagledavanje razornih posledica sive ekonomije i verbalnu najavu mogućih mera. Realno, dodaje, borba protiv sive ekonomije je sistemska dugotrajna reforma privrednog sistema čiji rezultat mora biti da se isplati raditi u skladu sa zakonom.

"To zahteva korenite promene, pri čemu će mnogi interesi biti ugroženi pa se bojim da će prve mere biti usmerene na krpljenje buyeta, a to se može svesti samo na dodatni pritisak na one koji već plaćaju porez, makar delimično. Najavljeno je, na primer, da će se uvesti više reda u prometu duvanom, verovatno misleći na povećanu prodaju rezanog duvana i pad prihoda od duvanske industrije. Međutim, potražnja rezanog duvana nije porasla jer ljudi vole da motaju cigarete već zato što su redovne cigarete postale skupe za naš yep. Prilično sam siguran u to da će mere rigoroznije kontrole imati mali efekat jer problem nije u sklonosti građana ka kršenju zakona nego u siromaštvu", poručuje Kovačević, uz ocenu da borba protiv sive ekonomije nije više inspektora na terenu i lov na ulične preprodavca već otvaranje mogućnosti da se novac zaradi legalno, a tek nakon toga nastupa rigorozno kažnjavanje prestupnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: