PwC fingirao izveštaje, kazna je...

Američka savezna država Njujork kaznila je konsultantsku kuću Prajsvoterhaus kupers (PwC) sa 25 miliona dolara.

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

11:01

Default images

Uz novčanu, kazna je i dvogodišnja suspenzija dela poslovanja te kompanije, nakon otkrića da je PwC prikrivala jednu japansku banku u kršenju američkih sankcija.

Prema saopštenju njujorškog biroa za finansijske usluge, najveća japanska banka, Benk ov Tokio-Micubiši (UFJ), vršila je pritisak na PwC, zahtevajući od te konsultantske kuće da "prekroji" bančin izveštaj o transferu novca koji se dostavlja američkim regulatorima.

Time je prikrila transfere izvršene za klijente iz Irana, Mjanmara i Sudana koji su na "crnoj listi" SAD, prenela je agencija Frans pres.

"Pod pritiskom rukovodsta iz UFJ-a, PwC je jedan 'upozoravajući' izveštaj pretvorio u naizgled 'objektivan', falsifikujući informacije o transferu novca za klijente iz Irana, Sudana i drugih entiteta koji su pod američkim sankcijama", navodi se u saopštenju tog njujorškog biroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: