Hotelijeri: Veći PDV neprihvatljiv

Povećanje stope PDV na usluge hotelskog smeštaja direktno bi uticalo na smanjenje konkurentnosti srpskog turizma, ocenjuje HORES.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.10.2013.

15:16

Default images

Ovo povećanje predviđeno je najnovijim predlogom Vlade Srbije o izmenama Zakona o PDV-u, a u ovom udruženju ukazuju da to povećanje ne bi doprinelo prihodu budžeta, već naprotiv, smanjenju prihoda od PDV-a na duži rok.

Ukoliko do povećanja poreske stope dođe, Srbija bi imala ubedljivo najvišu stopu PDV-a na smeštaj, u regionu ali i šire, ukazuju u Poslovnom udruženjeu hotelsko ugostiteljske privrede (HORES).

Hrvatska stopa PDV na usluge hotelskog smeštaja iznosi 10 odsto, u Sloveniji 9,5 odsto, Crnoj Gori sedam, Bugarskoj devet procenta, Francuskoj i Nemačkoj sedam odsto, u Grčkoj 6,5 odsto, Makedoniji pet procenata, istaknuto je u saopštenju. Pored toga u Hrvatskoj i Crnoj Gori, agencije koje dovode strane turiste oslobođene su poreza, dok se kod nas odobravaju krediti koji do sada nisu dali nikakve efekte.

"Neposredno pred donošenje ovih mera, bilo je reči o podršci privatnom sektoru i ne sumnjamo da je to bila jedna od vodilja vlade, ali je povećanje poreza od 150 odsto, radikalno povećanje koje izlazi iz okvira predvidljive poreske politike", istaknuto je u saopštenju HORES-a.

Prema njihovom mišljenju danas nijedan posao ne može da podnese da bude dodatno oporezovan sa 12 odsto od ukupnih prihoda, a naročito hotelijerstvo koje traži velike inicijalne investicije, a koje se obično finansiraju kreditnim sredstvima.

Ovakve mere će imati negativne efekte u oblasti turizma i ugostiteljstva, a posledice će osetiti čitava privreda, smanjenjem potrošnje i investicija u ovu privrednu granu i seljenjem kapitala u druge konkurentne zemlje.

Tim povodom HORES će u petak organizovati sednicu otvorenu za javnost na kojoj će razmatrati predlog mera Vlade Srbije o izmenama Zakona o PDV-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: