Đilas: Vlada nas vodi u bankrot

Ekonomski pokazatelji ukazuju na to da će se Srbija za nekoliko meseci naći na ivici bankrota, tvrdi predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2013.

16:22

Default images

Lider demokrata pozvao je premijera Ivicu Dačića i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da odmah pristupe promeni ekonomske politike kako bi se sprečio bankrot Srbije.

Đilas je na obeležavanju stranačke slave u Kosjeriću, Dačića i Vučića pozvao da zaustave zakone koje je predložio ministar Mlađan Dinkić.

On je ocenio da će posledice po Srbiju, ako se nastavi ovakva ekonomska politika, biti potpuno iste kao odbijanje briselskog sporazuma, odnosno "katastrofalne".

Lider DS-a je ozbiljno kritikovao predložene zakona i ekonomske mere istakavši da prethodnih dana o tome nije želeo da govori zbog vaskršnih praznika.

“Ekonomska politika koju sprovodi ova vlada dovela je do toga da i pored zaduženja od četiri milijarde u poslednjih sedam meseci para u budžetu nema dovoljno za plate i penzije", naveo je Đilas.

"Plate su nominalno pale za 7,5 odsto, prihodi od PDV-a su niži za 16 odsto, a u martu ove u odnosu na prošlu godinu promet u maloprodaji beleži pad od 18 odsto. Po prvi put ova zemlja ima deficit u poljoprivredi u razmeni sa inostranstvom”, rekao je on.

Predsednik DS-a je ocenio da sve te činjenice ukazuju da će se Srbija za nekoliko meseci naći na ivici bankrota.

“Ovi zakoni koji se sada donose i mere pokazuju odsustvo svake ideje, kao i da je budžet države pre pola godine nerealno napravljen na šta je DS ukazivala", podsetio je Đilas.

"Deficit je ogroman, a deo tog deficita promenom zakona treba da se prebaci na lokalne samouprave, kako bi se i njihove kase ispraznile", kazao je on i dodao da se iz tih kasa sufinansiraju usluge obdaništa, prevoza i socijalnih davanja.

Lider demokrata je rekao da sve to vodi još većem smanjenju standarda građana.

Demokratska stranka je centralnu proslavu Đurđevdana upriličila u Kosjeriću u okviru kampanje za izbore koji će u toj varošici biti održani 26. maja.

Ministarstvo finansija i privrede, s druge strane, tvrdi da je Srbija formalno izašla iz recesije jer je u prvom tromesečju ove godine zabeležen rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: