Bez poskupljenja za praznike

Ove godine u samo nedelju padaju tri velika praznika. Ipak, za razliku od nekog ranijeg perioda, ne očekuje se značajniji rast cena namirnica.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

16:21

Default images

Svake godine ponavlja se priča o poskupljenjima jaja i mesa uoči praznika. I pored toga što je rast cena, naročito jaja i mesa, nešto sa čim su se građani skoro pomirili, ove godine situacija bi mogla da bude i drugačija.

Ekipa TV B92 razgovarala je na pijaci sa jednim prodavcem jaja. Na pitanje očekuju li se rast cena uoči Uskrsa, prodavac odgovara: “Mora da raste. Uvek je to šišanje, poznato šišanje. Pa da su mušterije zadovoljne, da su lepše ošišane.”

Međutim, prema rečima ostalih prodavaca, tradicija poskupljenja pred praznike će možda ipak biti narušena, jer je prodaja sve slabija:

"Pa, ja nešto ne očekujem, po starom je još uvek, ništa nam nisu nagovestili. A od čega to zavisi? Od proizvođača, obično pred Uskrs podignu, ali ja se nadam da ove godine neće, jer je jako pala potrošnja."

"S obzirom da su ove cene i slaba prodaja, neće biti sigurno poskupljenja, za sad nema najave, sad videćemo kako će biti do praznika.”

U vreme praznika obično se ne štedi, pa se na trpezi nađe i ono za šta često nema novca, priznaju kupci za B92:

"Kriza je tolika odavno, da odavno ne osećamo nikakvu razliku iz godine u godinu."

"Onaj ko ima on neće mnogo štedeti, onaj ko nema on će morati da štedi, prema tome to je zakon."

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević kaže da razloga za poskupljenje nema, osim ukoliko drugačije ne uslovi zakon ponude i tražnje.

"Cene se retko kad vraćaju nadole, to je u ekonomiji poznata tzv. neelastičnost cena naadole, odnosno kad se jedno povećaju, jako teško se vraćaju, osim ako nemate savršenu konkurenicju, a nje u principu retko kada ima", objašnjava on.

"Poskupljenje mesa, gledajući prema ovoj sadašnjoj situaciji nije mnogo racionalno obzirom da cena tovljenika stagnira, odnosno miruje. E, sada pitanje je uvek ponude i tražnje", navodi Milićević.

Urednica Biznis magazina Radojka Nikolić ipak upozorava da rast plata ne prati rast cena.

"Ako uporedite inflaciju, i uporedite rast zarada, nećete doći do podatka da je kroz rast plata nadoknađen rast cena. Prosto su plate ili u stagnaciji ili u opadanju u prošlih nekoliko godina, ali vi kroz promet u trgovini na malo možete da vidite kako funkcioniše i u kom stanju je jedna ekonomija", navodi ona.

Ove godine u samo nedelju dana padaju tri praznika. To znači manje prometa za trgovce, ali i manje izdvajanja iz kućnog budžeta.

Za konačnu računicu možda je još rano, međutim brojke govore u prilog tome da je potrošnja u Srbiji u dramatičnom padu. Podaci Ministasrtva trgovine ukazauju da je potrošnja u martu ove godine opala za oko 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Tako bi svako eventualno poskupljenje dodatno uticalo na pad potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: