Srpska bajka:Radim posao koji volim

Raditi posao za koji je neko kvalifikovan i koji ujedno voli, a uz to i živeti pristojno od njega, danas u Srbiji zvuči kao bajka.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

17:39

Default images

Mladi ljudi su pred nerešivom enigmom kada treba da se odluče za buduću profesiju.

Daniela Stojanović, student druge godine ruskog na Filološkom fakultetu u Beogradu, kaže da je odlučila da “promeni” buduću profesiju i upiše Višu hotelijersku školu, jer smatra da će tako lakše doći do posla.

Prema njenim rečima, mladi su optimisti kad se odlučuju za svoju buduću porofesiju, ali tokom studiranja se ta slika uglavnom izobliči.

"Danas je teško odlučiti koji fakultet da upišeš, jer je pitanje hoćeš li se time baviti“, kaže ona.

"Sa diplomama smo prinuđeni da radimo sezonske poslove, na to gledamo kao na prelazno rešenje, ali ono ume da potraje“, dodaje.

Na sajtu Infostud mesečno bude bar 1.000 oglasa za posao u ponudi, a na jedan se prijavi najmanje 150 kandidata. Oglasa iz oblasti trgovine, adiministracije i ekonomije ima najviše. Uslovi su uglavnom rigorozni.

"Visoko obrazovanje je najbitniji faktor za posao i navodi se čak u 55 odsto oglasa, makar kao poželjan uslov. Takođe, važno je znanje engleskog jezika i rad na računaru, kao i vozačka dozvola“, kaže Elena Erdeljanović iz Infostud-a.

Prema poslednjim podacima evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje registrovano je 750 hiljada nezaposlenih, od toga je oko 14 odsto mladih od 25 do 29 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: