Ekonomisti: Reforme preče od datuma

Glavni prioritet Srbiji treba da bude sprovođenje radikalnih i sistemskih reformi bez kojih nema puta u Evropsku uniju.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

13:47

Default images

I trenutno je to važnije nego dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, rekli su sagovornici Tanjuga.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da su podjednako važni i datum za početak pregovora o članstvu u EU i spovođenje strukturnih reformi i da jedno ne isključuje drugo, ali ističe da bi bilo dobro da Srbija najpre postane savremena uređena evropska država sa svim propisima koje one imaju, da funkcioniše na sličan način, pa da onda konkuriše za članstvo u EU.

"Ako Srbija sprovede sve neophodne reforme i uredi svoj ekonomski i politički prostor, tako da investitori budu spremni da dođu, izostanak evropske perspektive u ovom trenutku, neće biti veliki gubitak", ocenio je Savić u izjavi Tanjugu.

Počasni predsednik kompanije Tarket Sintelon Nikola Pavičić smatra da "iako dobijemo datum, u EU nikada ući nećemo, ukoliko ne sprovedemo reforme koje odlažemo 13 godina".

Prema njegovim rečima, ako za godinu i po dana ne sprovedemo sistemske reforme doživećemo ekonomski slom što će izazvati teške posledice na unutrašnjem planu, a takve nas neće prihvatiti ni Evropa.

Treba da uspostavimo uslove za razvoj industrije, normalan finansijski sistem, normalne kamate, stabilan i realan kurs, prihvatljive poreze za firme u Srbiji, naveo je Pavičić.

I dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da je intenziviranje rada na reformama važnije od dobijanja datuma za pristupne pregovore sa EU.

"Dobijanje datuma ubrzalo bi reformski proces", rekao je Hanić za Tanjug istakavši da se bez reformi ne mogu stvoriti pretpostavke za rešavanje gorućih ekonomskih problema, kao što su visok budzetski deficit, javni dug i slično.

Prema njegovim rečima, za reforme nam nije potrebna posebna finansijska podrška EU, možemo ih sprovesti i sami jer su jasno identifikovana područja restruktuiranja javnog sektora i privrede.

Za te procese potrebna je rešenost i politička spremnost, jer određene reforme, sigurno neke pojedince i možda političke stranke dovode u nepovoljniji položaj, tvrdi Hanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: