Beograd: Dug put vraćanja imovine

Porodica Vasiljević traži povraćaj imovine, zgrade u centru Beograda, koja je oduzeta njihovom pradedi Petru Milanoviću, a koja je pre 14 godina prodata Grčkoj.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

12:36

Default images

Oni su pokrenuli sudski spor za povraćaj imovine ali i za poništenje kupoprodajnog ugovora.

Četvorospratnicu od 1.700 kvadrata u Ulici kralja Milutina 6. u Beogradu država Srbija je pre 14 godina prodala Grčkoj za više od tri i po miliona tadašnjih nemačkih maraka. U međuvremenu zgrada je po Zakonu o restituciji u procesu vraćanja vlasnicima. Zbog toga praunuka Petra Milanovića, koji je prošle godine rehabilitovan, danas pokušava da vrati svoju dedovinu.

"Trebalo je da počne suđenje, čak je bilo zakazano i pripremno ročište međutim viši sud u Beogradu odnosno sudija Jelena Kilibarda se oglasila nenadležnim sa obrazloženjem pošto je kuću u međuvremenu kupila Grčka država, a prodao ju je Dipos koji nije imao pravo da je proda, viši sud tužbu odbacuje, slučaj je u apelaciji od juna prošle godine i mi sad čekamo da apelacija kaže da li je kuća mog dede naša", kaže Jelena Vasiljević, praunuka Petra Milanovića.

Posle ovih otkrića, naslednici su pokrenuli postupak za poništenje ugovora o kupoprodaji zgrade koja je obavljena pre 14 godina. Na pripremnom ročištu pred Višim sudom u Beogradu advokat Lazar Malović je predložio da se kao svedoci saslušaju bivši ministar inostranih poslova Milan Milutinović i tadašnji ambasador Grčke u Beogradu, kako bi objasnili po kojim propisima je isplaćena gotovina i da li je taj novac ikada prebačen na račune Diposa i države Srbije.

"U međuvremenu se događa pravno nasilje pokriveno diplomatskom formom i ako je to gledajući sa pravnog aspekta jedna diplomatska sramota", kaže advokat Lazar Malović.

Prema Zakonu o restituciji, po pravosnažnoj odluci suda naslednici podnose zahtev za povraćaj imovine. Kada se utvrdi da uslovi za restituciju postoje, agencija odlučuje na koji način će obeštetiti naslednike. Ako imovina više nije u vlasništvu države, vlasnici se obeštete novčanim iznosom, ali Agencija za restituciju ne može da reaguje dok sudski proces traje.

"Pravosnažna odluka suda rehabilitacije je tek preduslov, naime pravosnažnom odlukom se poništavaju posledice kada je neko lice osuđeno kaznom konfiskacijom imovine ovom odlukom se posledice te kazne poništavaju i smatra se da to lice nikad nije bilo osuđeno, nakon toga sledi postupak restitucije", kaže Ivana Živković direktor područne jedinice Beograd Agencija za restituciju.

Iako je objekat pod sporom, Grčka ambasada objavila je oglas za prodaju spornog objekta. Zvali smo Grčku ambasadu, ali oni nisu bili raspoloženi da komentarišu slučaj, uz obrazloženje da u trenutku kada je Grčka u krizi i u Srbiji se rešava pitanje Kosova nemaju vremena da pričaju na ovu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: