Dinkić ima rešenje za spoljni dug

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi da se izvrši prevremena otplata spoljnog duga Srbije u iznosu od 430 miliona dolara.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.03.2013.

12:06

Default images

"Ukoliko Vlada prihvati predlog ministra Dinkića, ovo razduživanje države bilo bi izvršeno već do kraja aprila", saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Kako se navodi, prevremena otplata skupih kredita iz prošlosti moguća je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je obezbeđena u budžetu Republike Srbije u poslednjih nekoliko meseci.

"S obzirom na to da su mere fiskalne politike dale izuzetno dobre rezultate u obaranju kamata na javni dug, kako na međunarodnom, tako i na domaćem finansijskom tržištu, Ministarstvo finansija i privrede smatra da su se sada stekli uslovi za prevremenu otplatu skupih kredita iz prošlosti. Razduživanje države na ovakav način doneće uštede i u tekućim rashodima budžeta u ovoj i narednim godinama, s obzirom na to da će omogućiti manja izdvajanja za otplatu kamata", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da najnoviji podaci na nivou konsolidovanog računa budžeta pokazuju da je u januaru ostvaren suficit od 3,8 milijardi dinara. Konsolidovani prihodi budžeta u januaru iznosili su 116 milijardi dinara, dok su ukupni rashodi bili 112,2 milijardi dinara.

Konsolidovani račun budžeta obuhvata javne finansije čitave države, tj. stanje na računima republike, pokrajine, gradova i opština, penzionog fonda, fonda zdravstvenog osiguranja i fonda za osiguranje od nezaposlenosti.

Budžetski suficit u januaru ostvaren je, pre svega, zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, a po osnovu primene zakona o uslovnoj poreskoj amnestiji. I u februaru je nastavljen trend rasta ovih prihoda, s obzirom na to da je u međuvremenu Vlada Srbije odlučila da se rok za ulazak u sistem uslovne poreske amnestije produži do kraja marta.

"Na osnovu ovakvih kretanja, a u skladu sa usvojenom fiskalnom strategijom, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić predložiće Vladi Srbije da se izvrši prevremena otplata dela spoljnog duga u iznosu od 430 miliona dolara", precizira se u saopštenju. Ekonomski analitičar Goran Nikolić izjavio je da su trenutno javne finansije u Srbiji likvidne i da je zato logično da se vraćaju skuplji dugovi.

Nikolić je rekao da se u konsolidovanom budžetu vidi rast prihoda od čega će, kako je ocenio, verovatno biti plaćen neki dug sa većom kamatom.

"Došlo je do povećane naplate u januaru, a verovatno i u celom prvom tromestru od prihoda od doprinosa i socijalnog osiguranja i poreza na imovinu. To se vidi u konsolidovanom budžetu, a ne u republičkom. Tu vidim logiku za otplatu spoljnog duga", rekao je Nikolić.

On je dodao da pretpostavlja da će biti vraćen neki dug koji nosi veću kamatu, da bi se na razlici između kamata napravila neka ušteda. Nikolić je dodao da je slična ekonomska situacija postojala i pre nekoliko godina i da je i tada vraćen neki deo spoljnog duga.

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan spoljni dug Srbije na kraju 2012. bio je 25,7 milijardi evra i tokom te godine je povećan za 1,6 milijardi evra ili za 6,6 odsto.

Prema predlogu ministra finansija, otplata dela javnog duga od 430 miliona dolara bi bila izvršena do kraja aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: