Dug oprošten, slede nova ulaganja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić razgovarao je u Pnom Penu sa najvišim zvaničnicima te zemlje o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 26.02.2013.

14:36

Default images

Mrkić se sastao sa potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Kambodže Horom Namhongom, sa kojim je potpisao Memorandum o razumevanju o bilateralnim konsultacijama između dva ministarstva spoljnih poslova.

Mrkića je primio i predsednik kambodžanskog parlamenta Heng Samrin, sa kojim je dogovorio posetu parlamentarne delegacije Srbiji.

"Bili smo primljeni i kod premijera Kambodže Hun Sena, sa kojim smo potvrdili ono što je jutros dogovoreno. Ovde uskoro treba da dođe delegacija na čelu sa potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem jer ima prostora za takvu vrstu poslova" , najavio je Mrkić.

U Pnom Penu se razgovoralo i o sporazumima koje će dve države potpisivati u narednim mesecima a koji se, prema rečima srpskog ministra, uglavnom odnose na saradnju iz oblasti ekonomije i kulture.

Mrkić je na višednevnoj turneji po zemljama Jugoistočne Azije. On je, pored Kambodže, posetio i Mjanmar i Laos, a poslednja stanica je Vijetnam.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je postignut dogovor da se u narednih par meseci "kompletira nekoliko međudržavnih sporazuma koji će olakšati saradnju dveju privreda" .

Tokom Mrkićeve posete Laosu, gde je razgovarao sa premijerom Tongsingom Tamavongom i predsednicom Narodne skupštine Pani Jatotu, dogovoreno je da u tu zemlju budu upućene dve delegacije iz Srbije koje će ispitivati mogućnosti za učešće naših firmi u velikim projektima koji se izvode u toj zemlji.

"Radi se o rukovodstvu nacije sa kojom imamo diplomatske odnose duže od 50 godina i sa kojima smo održavali prijateljstvo u raznoraznim istorijskim prilikama i koje nisu bile baš uvek ugodne" , istakao je šef diplomatije.

Šef diplomatije Kambodže Namhong zahvalio se Srbiji za oproštaj duga iz 1969. godine. Inače, ta zemlja je dugovala Srbiji više od milion dolara. Mrkić je podsetio da je Laos je jedna od zemalja koja se najbrže razvija u ovom delu sveta.

"Laos je zemlja koja cveta i koja ima jednu od najviših stopa razvoja u Aziji. Nazivaju je baterijom regiona, jer se ubrzanim tempom grade hidroelektrane. Od 2010. do 2020. biće izgrađeno 15 novih hidroelektrana kojima će Laos električnom energijom snabdevati čitavu regiju", kazao je Mrkić.

On je dodao da je sa zvaničnicima Laosa razgovarao o učestvovanju srpskih građevinaca u izgradnji hidroelektrana ocenivši da će tu "verovatno biti mesta i za Srbiju", koja je poznata, kako je rekao, po odličnim inženjerima i dobroj građevinskoj operativi.

Prema njegovim rečima dogovoreno je da "u najskorijem periodu" dve srpske delegacije otputuju u Laos, dok se potpredsednik i ministar inostranih poslova te zemlje očekuje u Srbiji tokom leta.

Mrkić je pre toga boravio u Mjanmaru i izjavio da je obezbeđivanje poslova za srpska preduzeća u azijskom regionu jedan od spoljnopolitičkih prioriteta.

Kako pokazuju podaci turističlkih agencija, prošle godine, Kambodžu je posetilo preko 400 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: