"Niža cena gasa ili ga ne trošimo"

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević izjavio je da je neprihvatljiva trenutna cena ruskog gasa za Srbiju od 488 dolara za 1.000 kubnih metara.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

12:27

Default images

"Cena gasa mora da ide naniže ili ne moramo da ga trošimo", kazao je on nakon otvaranja konferencije Simensa o nafti i gasu u Beogradu.

Stanojević je kazao i da će prema prognozama cena gasa za Evropu biti 370 dolara za 1.000 metara kubnih, a da je cena u Velikoj Britaniji 230 dolara.

On je ocenio da srpska privreda u takvim uslovima ne može da bude konkunrentna sa cenom gasa kojeg ima.

Kako je kazao, Srbija je trenutno jedina država koja još nema ugovor o isporuci gasa za ovu godinu.

On je podsetio da Srbija ima okvirni sporazum o snabdevanju gasa sa Rusijom po kojem se za narednih 10 godina garantuje resurs odnosno
povlačenje do pet milijardi kubnih matra gasa godišnje.

Pogađanje oko cene, istako je, prepušteno je gasnim kompanijama i ugovora se na godišnjem nivou. Na pitanje novinara kada će Srbija imati ugovor o snabdevanju gasom za ovu godinu, Stanojević je kazao da je to pitanje za Srbijagas.

Prema rečima Stanojevića,potrošnja gasa mogla bi da se poveća izgradnjom gasnih elektrana, koje bi trošile oko jedne milijarde kubnih metara, pokretanjem privrede koja bi trošila još oko 300 miliona kubnih metara i izgradnjom postrojenja za grejanje i proizvodnju struje koja bi trošila još oko milijardu kubnih metara gasa.

"To bi zajedno uz gasifikaciju juga Srbije povećalo potrošnju na pet milijardi", kazao je Stanojević.

Podsetimo, i ministarka energetike ocenila je da je cena ruskog gasa za srpsko tržište previsoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: