Brazilski pilići lome krila našim

Generalni direktor žitištanske kompanije Agroživ Predrag Amižić ocenio je da se osetno poskupljenje komponenti za ishranu živine može odraziti na likvidnost.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

11:42

Default images

I to ne samo tog već i ostalih domaćih preduzeća koja se bave proizvodnjom i preradom pilećeg mesa.

Amižić je podsetio na to da je sojina sačma u julu prošle godine koštala 37,02 dinara, a da sada 61,62 dinar, dodajući da Agroživ nema mogućnosti da obezbedi i uskladišti sirovine.

"Piletina je ulazila u kategoriju “sirotinjske hrane”, a sada to nije jer kilogram filea košta gotovo 700 dinara, tako da i živinarstvo može doći u poziciju da zabeleži pad proizvodnje", upozorio je Amižić.

Ima naznaka i da se smanjuju količine za izvoz, s obzirom na to da na neka tržišta stiže jeftinije pileće meso iz uvoza, iz Argentine i Brazila. Država bi trebalo da zaustavi divljanje cena, ali i da ne dozvoli nekontrolisani uvoz.

"U prvih sedam meseci 2011. ostvarili smo ukupan poslovni prihod od 1,4 milijarde dinara, a za isti period ove godine 2,7 milijarde. Očekujem da ćemo ovu poslovnu godinu završiti s prihodom od 4,5 do pet milijardi dinara, što je, po meni, fenomenalan rezultat", kazao je Amižić, i podsetio na to da bi u narednom periodu ta kompanija, koja upošljava blizu 1.500 radnika, trebalo da u dogovoru s vlasnikom – Javnim preduzećem “Srbijagas” – nađe strateškog partnera, ali i da izgradi modernu klanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: