Grčka dogovorila paket štednje

Ministarstvo finansija Grčke dogovorilo je novi paket štednje težak preko 11,5 milijardi evra, koji će biti predat koalicionoj vladi i kreditorima na odobrenje.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

11:09

Default images

Sastanak premijera Antonisa Samarasa i ministra finansija Janisa Sturnarasa, održan kasno sinoć, rezultirao je dogovorom u vezi sa štednjom teškom oko 15 milijardi dolara, rekao je agenciji AFP izvor iz Ministarstva, koji je želeo da ostane anoniman.

Dodatne dve milijarde evra štednje biće ostvarene putem prihoda od poreza.

Samaras će predloge predstaviti svojim koalicionim partnerima, socijalistima i umerenoj levici, na sutrašnjem sastanku.

Plan štednje takodje treba da odobri takozvana "trojka" grčkih kreditora, odnosno EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, čiji inspektori u nedelju treba da se vrate u Atinu.

Od odobrenja paketa štednje zavisi isplata sledeće tranše pomoći, vredne 31,5 milijardi evra, koja je Grčkoj potrebna da bi mogla da nastavi da isplaćuje plate državnim radnicima, dokapitalizuje banke i izmiri dugove prema privatnom sektoru, kome očajnički nedostaje novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: