Saveti kako da radnici budu srećni

Zaboravite na povišice i velike bonuse, ima znatno jednostavijih i jeftinijih načina da zaposleni budu srećni.

Izvor: B92

Nedelja, 23.09.2012.

15:47

Default images

Predstavljamo listu 11 saveta šta uraditi da se radnici osećaju bolje i srećnije.

Ponudite mogućnost napredovanja – Nedavne studije su utvrdile da su radnici koji nemaju mogućnost za napredovanje manje srećni na poslu pa zato pokušavaju da nađu drugi posao.

Ponudite dobar trening program – Poslodavci ne smeju da podcene uticaj treninga na novozaposlene. Istraživanja su pokazala da u kompanijama koje primenjuju mentorski odnos prema novozaposlenim ili imaju treninge dolazi do njihove veće angažovanosti.

Ponudite male bonuse – Bonusi su još jedan način da kompanije drži svoje zaposlene srećnima. Čak šezdeset odsto ispitanika kažu da bi bili srećni i sa godišnjim bonusom od 25 dolara.

Ponudite zaposlenima autonomiju u radu – Zaposleni će bolje raditi, biće više angažovani i posvećeni, ukoliko o tome što rade odlučuju oni sami.

Kreirajte povoljno kancelarijsko okruženje - Zaposleni su srećniji ako vole okruženje u kome rade. Jednostavne stvari poput skraćivanje trajanja sastanka ili puštanje muzike u kancelariji može da utiče na moral zaposlenih. Komunikacija sa zaposlenim može da doprinese da otklone sve nedoumice koje imaju u vezi sa poslom a to će pomoći da se osećaju srećnijim i da imaju više samopouzdanja.

Ponudite zaposlenima da rade od kuće – Istaživanje je pokazalo da bi se mnogi zaposleni odrekli šopinga, čokolade ili smartelefona ako bi imali mogućnost da rade kod kuće.

Dopustite da se fokusiraju na njihov rad – Radnici treba da budu fokusirani na rad tako da ih niko sa strane ne uznemirava. Jedan od načina da se to postigne jeste da se eliminišu nemotrabni mejlovi. Nedavna studija ja pokazala da radnici prosečno provedu 100 sati godišnje baveći se besmislenim mejlovima. Dajte zaposlenima balans u njihovim životima – Balans između privatnog i poslovnog života predstavlja izazov za sve zaposlene. One kompanije koje pomognu u tome omogućavaju da zaposleni bude srećniji. Čak 67 odsto ispitanika kaže da bi ostali da rade u kompaniji koja bi im omogućila balans između privatnog i poslovnog života.

Ponudite im adekvatan paket benefita – Kompanje mogu upravo ovakvim paketima da ponude zaposlenima balans iz prethodne stavke. Tako pojedine kompanije nude servis poput dečije nege, nege za odrasle i stare, kao i nega ljubimaca. Neki nude i servis održavanje kuća i stanova zaposlenih. Poslodavci koji daju ovakve pakete kažu da zaposleni kažu da im ovakvi servisi zaista pomažu da usklade njihove privatne i profesionalne obaveze.

Pomozite zaposlenima da vode zdraviji život – Kompanije treba da nude i zdravstvene programe. Istraživanje je pokazalo da su zaposleni srećniji ukoliko rade u kompanijama koje nude biometrijski skrining ili progrem procene zdravstvnog rizik.

Omogućite pauzu za Fejsbuk ili druge aktivnosti - Zaposleni treba da imaju vreme kada mogu da provere medije. To može da unapredi ne samo raspoloženje zaposlenizh već i njihovu produktivnost. Istraživanje je pokazalo da kratak predah može da omogući zaposlenima da se ponovo fokusiraju na posao koji rade već satima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: