Eksim banka gradi Moravski koridor

Izgradnja auto-puta Pojate-Preljina počinje na proleće, i to kod Kruševca.

Izvor: Novosti

Nedelja, 23.09.2012.

10:49

Default images

Prva deonica, u dužini od 12 kilometara, koja će se graditi na auto-putu Pojate - Preljina jeste obilaznica oko Kruševca, za koju je već završena eksproprijacija, saznaju „Novosti“.

Početak radova očekuje se na proleće 2013. godine, a izgradnja kompletnog auto- -puta u punom profilu, dužine 110 kilometra, mogla bi da bude završena u roku od tri godine. Glavni izvođač biće kineska firma za koju se opredeli kreditor - kineska Eksim banka.

Prema proceni stručnjaka, izgradnja jednog kilometra za takvu konfiguraciju terena kreće se od 3,5 do 4,5 miliona evra, bez eksproprijacije. Koliko će Srbiju zaista koštati kilometar ove saobraćajnice zavisi od pregovora sa Kinezima, koji su u toku.

Takozvani Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate - Preljina, povezaće pravcem istok-zapad koridore 10 i 11, odnosno niški auto-put sa budućim Beograd-južni Jadran. Trasa Moravskog koridora ide od Pojata preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva do Preljine odnosno Čačka. Tu se auto-put spaja sa koridorom 11 i njime nastavlja do Požege, a prema planu nadležnih gradiće se od Požege preko Užica i krak ka Republici Srpskoj, odnosno Višegradu.

Na čelu pregovaračkog tima Vlade Srbije za izgradnju auto-puta Pojate - Preljina je Verica Kalanović, ministar za regionalni razvoj, koja je obećala da učešće domaće operative neće biti manje od 45 odsto. Projektna dokumentacija je već završena za polovinu trase.

Nadležni najavljuju da će Srbija od Kineza dobiti do sada najpovoljniji kredit za realizaciju ovog projekta. Zajam bi trebalo da bude odobren na period od 18 godina sa niskom i fiksnom kamatom. Glavni izvođač će najverovatnije biti kineski „Čajna rod end bridž korporejšn“, koji je već angažovan na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Na potezu od Pojata do Preljine živi više od pola miliona stanovnika Srbije i to je jedan od najznačajnijih poljoprivrednih i industrijskih regiona . Nesporno je da ovaj auto-put ima punu opravdanost u saobraćajnom, ekonomskom, finansijskom, tržišnom, ali i u strateškom smislu. Postojećim saobraćajnicama dnevno prođe više od 10.000 vozila, što opravdava izgradnju auto-puta. Ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović sastala se sa predstavnicima kineske grđevinske kompanije „Šandong hajspid grup“, koja je zainteresovana za poslove u Srbiji, posebno za izgradnju regionalnih auto-puteva Pojate - Preljine i Novi Sad - Šabac - Loznica.

Obe strane su otvorene za saradnju, a dogovoreno je da ova kineska kompanija u narednim danima uputi i zvanično pismo o namerama za saradnju na ovim projektima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kompanija „Šandong hajspid grup“ je jedna od najjačih svetskih građevinskih kompanija u oblasti izgradnje auto-puteva, železnica, aerodroma i luka.

Posluje u više od 30 zemalja širom sveta, a jedan od njihovih najvećih i najpoznatijih projekata je most dužine 43 km u kineskoj regiji Šan Dong, koji je izgrađen za samo četiri godine, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: