Potreban novi sporazum sa MMF-om

U isto vreme dok se stručnjaci MMF-a u ponedeljak budu upoznavali sa stanjem u javnim finansijama, pred Vladu Srbije bi trebalo da stigne rebalans budžeta.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

18:20

Default images

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stiže u izvidnicu u Srbiju. Pet dana razgovora o stanju u javnim finansijama trebalo bi da bude dovoljno vremena za procenu da li srpske vlasti ispunjavaju uslove za novi aranžman sa MMF-om.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija kaže da je u tom ministarstvu žele da naprave novi sporazum sa MMF-om za budžet za 2013. godinu.

"Realno ovaj sporazum je prethodna vlada stavila ad akta probijajući sve zadate cifre i garancije. Mi ćemo predložiti da se napraviti novi sporazum za budžet za 2013. godinu jer planiramo da ozbiljno smanjimo budžetski deficit za narednu godinu i kada bi to bilo tako onda bi očekivali da uoči donošenja budžeta razgovaramo sa MMF-a", kaže Senić.

Ogroman deficit nije moguće drastično smanjiti do kraja godine. Kako će se raditi u naredne dve godine jedno je od glavnih pitanja na koje će ekseperti MMF-a tražiti konkretne odgovore.

Mijat Lakićević, urednik u Novom magazinu kaže da je sada trend da se u 2014. godini uspostavi takav trend pada deficita i pada javne potrošnje.

"Taj trend bi trebalo da bude takav da može garantovati da ćemo moći da otplaćujemo obaveze, da nećemo pasti u dužničku krizu i da će istovremeno naš deficit pasti na nekih 4 odsto bruto društvenog proizvida sa tendencijom da se i dalje smanjuje", kaže Lakićević.

Iste teme u ponedeljak čeka Vladu Srbije. Ušteda kroz ograničavanje najvećih plata u vladinim agencijama i smanjenje rashoda ali i pomoć najugroženijim penzioneriama kroz takozvanu 13 penziju samo su neke od stavki o kojima će odlučivati kabinet Ivice Dačića. "Da nije bilo rebalansa i svih ovih mera ne bismo imali ni redovnu penziju, toliko je bila ugrožena likvidnost zemlje. Dogovor je i on će biti sproveden da za penzionere ispod 15 hiljada dinara krene isplata i to je jedna vrsta socijlane pomoći. To je ono što je Beograd radio u proteklom periodu. Mi smo osigurali sredstva za tu namenu ali je svakako rebalanas, koji očekujemo da bude na Vladi usvojen u narednih nekoliko dana, osnov za obezbeđenje sredstava za te namene - kaže Senić.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. Zamrznut je u februaru ove godine jer se odstupilo od dogovorenog fiskalnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: