Svadba Korejce košta 200.000 dolara

U Južnoj Koreji zaljubljenim parovima koji žele da se venčaju potrebno je mnogo novca - gotovo 200.000 dolara - četiri puta više od prosečne godišnje zarade.

Izvor: B92

Petak, 27.04.2012.

19:33

Default images

Visoki troškovi rezultat su kombinacije kulturne tradicije koja podrazumeva kupovinu luksuznih poklona za članove porodica pre venčanja, kao što su bunde i dijamanti, i običaja da mladoženja mora da obezbedi dom u kome će mladenci živeti.

Prosečna cena venčanja u 2011. godini skočila je oko 270 procenata u odnosu na 1999. a inflacija je u istom periodu porasla 45,5 procenata. U proseku, Koreanci godišnje zarade oko 42.400 dolara a za venčanje im je potrebno mnogo, mnogo više. Zbog toga, parovi koji žele da se venčaju prinuđeni su da pozajmljuju novac od roditelja ili da dižu kredit.

Jedna 27-godišnja žena koja radi u finansijskom sektoru kaže da su njeni roditelji platili gotovo 90 procenata njenog 140 miliona vona (112.900 dolara) vrednog venčanja.

"Morali smo da pozajmimo od roditelja koji su najverovatnije žrtvovali svoje penzione fondove", rekla je ona.

Vaspitačica u vrtiću uzela je zajam u visini godišnje zarade, kao i novac od roditelja da bi organizovala venčanje sa 600 gostiju. Par nije poznavao polovinu zvanica koji su bili prijatelji njihovih roditelja.

Pokloni takođe "jedu" veliki deo novca. Tradicionalno, porodice mlade i mladoženje razmenjuju darove - svilu za odeću i jednostavan nakit - u znak zahvalnosti. Ovih dana se međutim svila pretvorila u krzno ili luksuzne tašne, a nakit u dragulje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: