Višak zemljišta, manjak zaposlenih

Vlada Srbije će omogućiti i malim i srednjim preduzećima da dobiju građevinsko zemljište po ceni nižoj od tržišne ili besplatno, kaže Oliver Dulić.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

18:58

Default images

Srpski ministar prostornog planiranja je rekao da će izmenom Uredbe o otuđenju ili davanju u zakup građevinskog zemljišta po ceni manjoj od tržišne ili bez naknade biti omogućeno malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima da lakše dođu do zemljišta na kojem će graditi pogone i zapošljavati nove radnike.

Dulić je ocenio da je ta izmena prva i jedna od najvažnijih podsticajnih mera za razvoj malih i srednjih preduzeća, kojima najveći problem predstavlja to da dođu do zemljišta na kojem će graditi. U dugoročni zakup pod netržišnim uslovima ili besplatno će, kako je naveo, biti davano građevinsko zemljište u vlasnistvu države i lokalnih samouprava.

Imamo višak zemljišta, a manjak proizvodnih pogona i zaposlenih, rekao je on, ističući da će povoljni uslovi zakupa važiti isključivo za preduzeća koja se bave proizvodnim delatnostima.

U dugoročni zakup do 99 godina će, kako je precizirao, biti davani placevi do 25 ari zemljišta, uz uslov da investitor u roku od dve godine završi objekat i da u roku od pet godina zaposli najmanje jednog radnika za svaka dva ara.

"Ako investotor ne ispuni obaveze lokalna samouprava može da raskine ugovor i da zakup građevinskog zemljišta napalti po tržišnoj ceni", rekao je Dulić.

Srpski ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je istakao da je Uredba ustavna, navodeći da će se biti organizovane licitacije na kojima će moći da učestvuu sva zainteresovana mala i srednja preduzeća i preduzetnici.

Precizirao je da će u slučaju da ima dovoljno parcela za sve zainteresovane svi dobiti besplatno, a da će ako bude više zainteresovanih firmi od broja parcela cena zakupnina biti utvrđivana na osnovu ponuda, tako da bude ispod tržišne vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: