Većina mašina iz Srbijanke bačene

Veći deo mašina valjevskog preduzeća Srbijanka, koja je u vlasništvu bugarske kompanije Medija Svjata, završio je na otpadu kao sekundarna sirovina.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

10:50

Default images

Medija svjat odlučio je da iseče liniju za kaše, kiseli program i rakiju, a radnici tvrde da to nije konačan spisak.

Oni navode da su u fabrici trenutno sačuvane samo proizvodne linije pomfrita i sokova. "Strahujemo da će i one biti prodate u delovima i da ćemo na kraju završiti na ulici. Država je svemu kriva jer je dozvolila da vlasnici kupe svu imovinu i zemljište, tako da komotno mogu sve da rasprodaju. Mogu sve objekte jednostavno da poruše jer je sve u njihovom vlasništvu" , pričaju radnici, koji su zbog straha da ne ostanu bez posla insistirali da ostanu anonimni.

S druge strane, zastupnik generalnog direktora „Nove Srbijanke" Miodrag Janković kaže da su vlasnici liniju za rakiju prodali u staro gvožđe jer nikada nisu planirali da pokrenu proizvodnju alkoholnih pića.

"Ta linija je neispravna, stara je 35 godina i zato je prodata. Problem je što je sva ta oprema stara i predimenzionirana za ovaj nivo proizvodnje.Tvrdnje radnika da će biti isečen tunel hladnjače nisu tačne. Istina je da tunel nije u funkciji jer nije sezona " , kaže Janković.

Radnici „Nove Srbijanke" tvrde da je država Bugarima dozvolila i da se uknjiže kao vlasnici skoro 13 hektara zemlje na kojem je fabrika, iako ono nije bilo predmet prodaje.

Oni ističu i da im plate kasne, a doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje nisu im uplaćeni za poslednjih godinu dana.

Zastupnik generalnog direktora „Nove Srbijanke" Miodrag Janković kaže da nije upoznat sa promenom kupoprodajnog ugovora po kojem je bugarska kompanija postala i vlasnik zemljišta, ali ne spori da je, nakon skidanja hipoteke, sa firmom „Nju ekspres finans" sklopljen ugovor o prenosu dela imovine na njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: