Ren: "Umerena recesija" u Evropi

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren kaže da u prvoj polovini 2012. očekuje "umerenu recesiju" na Starom kontinentu.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2012.

17:08

Default images

Ren je rekao da "nekoliko faktora ukazuje na to da će u prvih šest meseci biti zabeležena umerena recesija".

On je ukazao da je "u poslednjih nekoliko nedelja došlo do određenog poboljšanja uslova na tržištu".

Ren je mislio pritom na smanjenje troškova zaduživanja za članice evrozone koje su bile pod pritiskom ulagača, uprkos tome što je agencija "Standard end Purs" pre toga snizila kreditni rejting čak devet zemalja u zoni evra.

Komesar je, međutim, upozorio na to da će do ekonomskog oporavka "verovatno doći tek u drugoj polovini godine".

MMF: Svet usporava, evro zona ide ka recesiji

Svetska ekonomija ubrzano usporava i evro zona ide ka recesiji ove godine, navodi se u izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.
U izveštaju koji Vašington post naziva sumornim, ističe se da će svetska ekonomija ostvariti rast od 3,25 odsto u 2012. što je manje od jesenjih procena MMF-a od četiri odsto.

Najveći rast se predviđa Kini (8,2 odsto), koja je i dalje ekonomija sa najvećim rastom u svetu, i Indiji (sedam odsto). Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, procenjen je rast od 1,8 odsto, što se poklapa se izveštajem MMF od pre nekoliko meseci.

MMF navodi da finansijska kriza evro zone i dalje ostaje najveći ekonomski rizik za dalji napredak, pa se za te zemlje predviđa blaga recesija, ali i dodaje da se situacija lako može još više pogoršati.

Sadašnja situacija pruža plodno tlo za produženi pesimizam, navodi se u izveštaju. MMF predviđa da će u evro zoni najveće probleme ove godine imati Italija i Španija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: