Hrvati rasprodaju imovinu Borelija

Hrvatsko preduzeće Borovo prodaje lokale Fabrike obuće Boreli iz Sombora širom Srbije uprkos Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća iz bivših republika SFRJ.

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2011.

21:07

Default images

Uredba, koju je donela Vlada Srbije, predviđa da se Borovo i Boreli dogovore o razgraničenju imovine, što hrvatska kompanija odbija, tvrdeći da je vlasnik somborske fabrike.

Rok za dogovor prema uredbi, koja je usvojena pre tri godine, stalno je produžavan za po šest meseci, a najnoviji je 31. mart 2012. godine. Za to vreme Borovo je prodalo 28 prodavnica Borelija, a u tome je, prema rečima direktora Borelija Mirka Vujanovića, učestvovao i narodni poslanik Boško Ristić. "Zahtevamo da se uredba dopuni zabranom prodaje Borelijevih objekata dok se ne potpiše bilateralni ugovor o sprovođenju Sporazuma o sukcesiji sa Hrvatskom", kaže Vujanović.

On navodi da "rešenje za Boreli postoji i ono je vrlo jednostavno. Potrebno je samo da se utvrde udeli Borova, Borelija i države u kapitalu, da Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju donesu program restrukturiranja somborske fabrike i da se ona privatizuje. Javio se ozbiljan kupac, ali on traži čiste imovinsko-pravne odnose".

Vujanović kaže da su lokali Borelija u Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Lazarevcu i drugim mestima prodati po cenama nižim tri do pet puta od procenjene vrednosti.

"To je na štetu Borelija, ali nije u interesu ni srpske ni hrvatske države, nego od nje koristi imaju samo profiteri s obe strane granice. Vlada Srbije to podržava jer ne čini ništa da se ta otimačina spreči. Neverovatno je da u tome učestvuje i advokatska kancelarija Boška Ristića, koji je predsednik Odbora za upravu i pravosuđe Skupštine Srbije i član Visokog saveta sudstva", naglašava Vujanović.

Zahtev je, ističe Vujanović, da Boreli ostane u celini i da 660 radnika, koliko zapošljava, nastavi da radi.

"Ako je to problem za državu, onda radnici Borelija ne znaju šta da misle. Počinjemo da sumnjamo da postoji jak uticaj pojedinaca na Ministarstvo ekonomije da Boreli neko preuzme za male pare. Teško je razumeti kako je dozvolila da Borovu pripadne i pogon Borelija koji je 1999. godine bombardovan i u čiju je obnovu država uložila više od dva miliona evra", napominje Vujanović.

Protest ispred Vlade

Predsednik Samostalnog sindikata u Boreliju Stipan Egzeta kaže da je delegacija fabrike sa gradonačelnikom Sombora Nemanjom Delićem, predsednikom Skupštine grada Sinišom Lazićem i pokrajinskim sekretarom za rad i zapošljavanje Miroslavom Vasinom pre mesec dana u Beogradu razgovarala sa državnim sekretarima u ministarstvima ekonomije i pravde Branislavom Zecom i Slobodanom Homenom.

"Dogovorili smo se da Uredba o zaštiti imovine dobije dopunu kojom se zabranjuje otuđivanje Borelijevih lokala. S obzirom na to da je Ministarstvo ekonomije predlagač uredbe, ono bi trebalo i da je dopuni. Povodom toga već mesec dana tražimo ponovni sastanak u ministarstvu, gde nas uporno izbegavaju. Zbog toga ćemo organizovati protest ispred Vlade Srbije", kaže Egzeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: