Građevinci: Ostajemo bez Afrike

Srpski građevinci očekuju od države da potpiše bilateralne sporazume i obezbedi bankarske garancije, kako bi mogli ponovo da osvoje tržište Afrike.

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

08:45

Default images

Kako sami građevinci tvrde, pojedinačni nastupi naših firmi nose trenutno veliki rizik, pa su moguća rešenja međudržavni ugovori ili konzorcijumi i saradnja sa američkim i zapadnoevropskim kompanijama koje već oštro napadaju ova tržišta.

“Veliki investicioni radovi, primera radi u Tunisu, Egiptu i Libiji, izvodiće se preko američkih, engleskih, nemačkih, francuskih i italijanskih firmi”, kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

“Ono što očekujemo od države jeste da domaćoj operativi pre svega obezbedi referentne poslove u zemlji i validne bankarske garancije, kako bi uopšte mogli značajnije da nastupamo na inostranom tržištu. S obzirom na naše veliko iskustvo, sigurno će i nova libijska vlast uspostaviti kontakte i tražiti da se naša građevinska industrija angažuje na obnovi infrastrukture, ali i na izgradnji bolnica, hotela i stambenih objekata. Naša šansa je i u tome što u celom svetu nedostaje zanatska elita, iskusni inženjeri, projektanti i kvalifikovana radna snaga, tako da ćemo s našim raspoloživim i očuvanim ljudskim kapacitetima moći da konkurišemo", kaže Rodić. Rodić navodi da je primera radi preduzeće „Ivan Milutinović“ - PIM bilo i te kako prisutno u Libiji, na izgradnji luka i obaloutvrda. Mali je broj firmi u svetu koje imaju takvo iskustvo na specifičnim poslovima u oblasti hidrogradnje kao što je to PIM, kojem bi novi ugovori u Libiji dobrodošli.

Dragiša Vučković, generalni direktor „Hidrotehnike hidroenergetike“ kaže da je ta građevinska kompanija u Tunisu prisutna 45 godina i da trenutno imaju dva aktivna gradilišta, odnosno poslove vredne oko 30 miliona evra.

"Borićemo se, jer ne nameravamo da se povlačimo sa ovog tržišta, pošto imamo aktivne ugovore. Problema trenutno ima, mnoge firme u Tunisu ne rade, česte su obustave rada, nestašice cementa... U Alžiru imamo trenutno aktivan ugovor za oko 40 miliona evra", kaže, Vučković.

Ratomir Todorović, generalni direktor kompanije „Planum“ kaže da je ta građevinska firma nije zainteresovana za Libiju, ali da je vrlo zainteresovana za druge države na sveru Afrike.

“Radimo na tome da u ostalim delovima Severne Afrike, kada se situacija noramalizuje, dobijemo poslove. Država bi morala da nam pomogne da obezbedimo bankarske garancije. Nama je posebno interesantno tržište Iraka, ali tu zasada nema pomaka, jer sve je pod kontrolom Amerikanaca, i investicije i izvođenje radova", navodi Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: