Dežer upozorava zbog javnih nabavki

Šef Misije EU Vensan Dežer uputio je pismo premijeru i ministru finansija Mirku Cvetkoviću u kom ga direktno upozorava na promenu Zakona o javnim nabavkama.

Izvor: Blic

Sreda, 19.10.2011.

02:50

Default images

Dežer, naime, navodi da će brza promena tog Zakona dovesti do "ozbiljne konfuzije” u sferi javnih nabavki i "zakonskog vakuuma”

Ministarstvo se, međutim, o upozorenje oglušuje, što može dovesti do toga da u narednoj, izbornoj godini stranke preko javnih preduzeća i nameštenih tendera mogu bez kontrole da isisaju što više novca za svoju promociju, piše Blic.

U pismu se odmah na početku naglašava da Evropska komisija sa posebnim interesom prati razvoj oblasti koja se tiče javnih nabavki u Srbiji. Razumljivo, budući da je ova oblast podložna korupciji i da se procenjuje da zbog zloupotreba u oblasti javnih nabavki Srbija godišnje gubi više od 500 miliona evra.

Razlog za Dežerovo pismo je namera Ministarstva finansija da do kraja ovog meseca usvoji amandmane na Zakon, a da do kraja godine ovako na brzinu promenjen zakonski akt bude usvojen u Skupštini.

"Želim da izrazim zabrinutost zbog tako kratkih rokova za veoma osetljiv i kompleksan zakon. Kao što je pokazala analiza rupa u zakonu, usklađivanje sa direktivama EU je složeno pitanje koje zahteva puno rada, upozorava Dežer Cvetkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: