Valjevo nije u planovima Gorenja

Slovenačka kompanija Gorenje iz Velenja, zbog svetske ekonomske krize, za sada ne planira nove investicije u Valjevu i Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

18:41

Default images

Ta kompanija je pre nekoliko godina počela proizvodnju bele tehnike u Srbiji u kojoj sada zapošljava 1.200 ljudi, među njima i oko 450 radnika u fabrici rashladnih uređaja u Valjevu.

Bojleri se proizvode u Staroj Pazovi, a počinje i proizvodnja veš mašina u Zaječaru.

Kako je javio regionalni Radio Patak, Gorenje još nije tražilo produžetak roka za početak izgradnje nove fabrike u Valjevu na šta se ta kompanija obavezala ugovorom o zakupu 4,81 hektara gradskog zemljišta na 99 godina u blizini postojeće fabrike. Kako je potvrdio gradonačelnik Zoran Jakovljević, ugovorom je predviđeno da će do kraja 2011. započeti izgradnja novih proizvodnih pogona Gorenja, a da će do 2016. godine posao dobiti 500 novih radnika.

U ugovoru postoji i klauzula da ukoliko se ne ispoštuje ugovor, Gorenje gubi 180 miliona dinara, koliko je platilo zakup tog zemljišta.

Gorenje je pre nekoliko meseci sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije potpisalo ugovor o zapošljavanju 200 novih radnika, u postojećoj fabrici u Valjevu, za šta bi dobilo bespovratna sredstva.

Iz uprave Gorenja su nedeljniku Napred odgovorili da ta sredstva od 400.000 evra nisu koristili zbog toga što ugovorena radna mesta nisu otvorili.

Prema istom izvoru, obim proizvodnje u fabrici Gorenje-Valjevo u 2011. je "nešto niži" od prošlogodišnjeg, kada je iznosila blizu 440.000 aparata, te da se 50 odsto proizvoda proda u zemljama Evropske unije (EU), 40 odsto u Srbiji i zemljama bivše SFRJ, a ostatak u Rusiji i na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: