Škundrić: Posao za desetine hiljada

U oblasti obnovljivih izvora energije u narednih pet do šest godina moglo bi direktno biti zaposleno oko 10.000 ljudi, najavio je Petar Škundrić.

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

13:29

Default images

Savetnik premijera Srbije za energetiku je kazao da će se to ostvariti ako uspemo da realizujemo oko 60 odsto projekata od ukupnog broja energetskih dozvola koje su izdate za izgradnju postrojenja na obnovljive izvore energije.

Škundrić je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije na Beogradskom sajmu, rekao da bi indirektno u toj oblasti moglo biti zapsleno još desetine hiljada novih radnika. Škundrić je rekao da poslednjih nekoliko meseci postoji veliko interesovanje domaćih i stranih investitora da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji, i najavio da će uskoro biti usvojena nova uredba o podsticajnim merama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

On je najavio i da će biti povećane podsticajne kvote za proizvodnju struje iz sunčeve energije sa sadašnjih pet megavata do 50 megavata, kao i kvote za proizvodnju električne energije iz vetra, koje će biti povećane sa sadašnjih 450 na oko 600 megavata.

Sadašnje kvote za te vrste energije su male, a Srbija bi struju iz tih obnovljivih izvora mogla da izvozi na inostrana tržišta i da tako ostvari velike prihode, posebno u Nemačku, koja planira da zatvori nuklearne elektrane i da do 2050. ima oko 80 odsto energije iz obnovljivih izvora, kazao je Škundrić.

Srbija bi struju iz tih obnovljivih izvora mogla da izvozi na inostrana tržišta i da tako ostvari velike prihode, kazao je Škundrić.

On je najavio i da će izgradnja 10 hidroelektrana na Ibru, u saradnji sa italijanskim partnerom, početi od sledeće godine, podsetivši da je vrednost projekta oko 330 miliona evra.

Škundrić je naveo da Srbija ima značajne potencijale u energiji Sunca i da su pokrenuti razgovori sa nemačkim investitorima da se napravi zajednički energetski aranžman za iskorišćenje sunčeve energije u Srbiji za proizvodnju struje koja bi bila namenjenea izvozu na nemačko tržište po cenama koje važe u toj zemlji.

Kalanović: Potencijali iz obnovljivih izvora su veliki

Srbija trenutno proizvodi oko 15 odsto energije iz obnovljivih izvora, ali bi ta proizvodnja mogla biti mnogo veća, s obzirom da je njihov potencijal od oko 4,4 miliona tona ekvivalentne nafte, izjavila je potpredesnica Vlade Srbije Verica Kalnović. Ona je na konferenciji o obnovljivim izvorima na Beogradskom sajmu, ukazala da Srbija preporukom za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, dobija veće šanse i mogućnosti da iskoristi sredstva iz evropskih fondova za korišćenje obnovljivih izvora.

Kalanovićeva je istakla da je poslednjih meseci sve veći broj zainteresovanih domaćih i stranih investitora koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Ona je navela da su investitori zainteresovani za izgradnju velike solarne elektrane u Vranju, u vrednosti od oko 300 miliona evra, kao i postrojenja na obnovljive izbore u Kuršumliji, vrednosti pet miliona evra i u Hrtkovcu čija je vrednost 15 miliona evra.

Srbija zbog strateškog položaja, velikih potencijala u obnovljivim izvorima i stručnih ljudi treba da iskoristi te prednosti za gradnju postrojenja za dobijanje električne i toplotne energije.

Iskorišćenje tih potencijala je značajno radi dugoročno održivog razvoja zemlje i podizanja konkurentnosti proizvodnje, dodala je Klanovicćeva, istakavaši da postoje ozbiljni pomaci u realizaciji tih investicija.

Ona je precizirala da postoji veliki potencijal za iskorišćenje biomase, solarne i hidroenergije i da je uloga džave da napravi pogodan ambijent za investiotre u tu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: