Bajatović: Gas poskupljuje 15 odsto

Generalni direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović kaže da će gas u Srbiji poskupeti od 1. novembra u proseku oko 15 odsto.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.10.2011.

19:19

Default images

Bajatović je kazao da očekuje da će Vlada odluku o poskupljenju doneti sledećeg četvrtka.

On je precizirao da će poskupljenje za domaćinstva biti oko 10 odsto i da će jedan kubni metar gasa koštati oko 36 dinara, te će prosečan račun porasti sa 12.000 na 14.000 dinara.

Bajatović je kazao da će sve toplane preći na snabdevanje gasom, te će im cena gasa biti smanjena i iznositi koliko i za domaćinstva. On je kazao i da postoji i dogovor sa Vladom o tome da se, posle novembarskog poskupljenja, cena gasa ne menja do naredne grejne sezone, iako očekuje da gas u svetu poskupi početkom 2012. godine.

Bajatović je rekao i da će, ukoliko se po planu nastavi punjenje skladišta gasa u Banatskom dvoru, Srbija imati dovoljno gasa cele sezone čak iako dođe do krize sa snabdevanjem. On je objasnio da će u slučaju gasne krize biti dovoljno gasa za grejanje i za domaćinstva, ali ne i za industriju.

Dugovi toplana za gas iznose oko osam milijardi dinara, rekao je Bajatović i dodao da je da je rebalansom budžeta Srbijagasu odobreno dodatno zaduženje od 190 miliona evra zbog razlike u nabavnoj i prodajnoj ceni gasa.

Generalni direktor Srbijagasa je najavio da će toplane imati dovoljno gasa za predstojeću grejnu sezonu i istakao da kompanija, uprkos dugovima toplana, nije u poziciji da ih ucenjuje da ne bi bilo ugroženo grejanje građana.

Bajatović je kazao da je gas skup i da će od početka sledeće godine njegova cena dostići 526 dolara po meteru kubnom i ocenio da se, niskom cenama tog energenta, preko Srbijagasa vodi socijalna politika. On je naglasio da će sav isporučeni gas neko morati da plati, izrazivši bojazan da bi jedan deo tih dugovanja mogao biti pretvoren u javni dug.

Genaralni direktor Srbijagasa je kazao da su Srbiji za sada dostupni samo izvori gasa iz Rusije, ali da to preduzeće nastoji da mu budu na raspolaganju i azijski ili neki drugi gasni izvori.

Srbijagas bi da proizvodi i struju

Srbijagas je predložio Vladi da započne projektovanje dve do četiri elektrane na gas, koje će proizvoditi struju i za izvoz, kaže Bajatović i dodaje da će, ukoliko se Vlada Srbije složi, Srbijagas realizovati te projekte.
On je izneo da je Srbijagas podneo zahtev za proširenje delatnosti koji će mu omogućiti da se bavi proizvodnjom struje.

Bajatović je ocenio da će međunarodni gasovod za ruski gas, Južni tok, osigurati snabdevanje Srbije i rekao da očekuje da će Srbijagas početi da gradi deonicu kroz Srbiju godinu dana pre ostalih partnera u tom projektu.

"Ako Srbijagas bude imao podršku Vlade postaće kompanija koja će investirati i neće samo čuvati radna mesta, već i otvarati nova", rekao je Bajatović.

Bajatović je kazao da je njegova firma sa partnerima od 2008. godine do sada investirala oko 200 miliona evra u razvoj gasovoda, skladišta gasa i razvoj poslovanja.

On je naglasio da energetski sektor Srbije ne sme da kasni u razvoju, već da sarađuje sa svim partnerima koji su spremni da ulaži u našu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: