Grejanje na struju zbog skupog gasa

Poskupljenje gasa od 1. oktobra, u proseku za 15 odsto, sa sobom će doneti i veće cene grejanja za predstojeću zimu.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

00:07

Default images

Jer, nova cena za domaćinstva biće veća za 10 odsto, pa svi koji koriste ovaj energent platiće zagrevanje domova tokom sezone za 5.000 dinara više nego lane.

Od 2009. godine, kada je gas poskupeo za 60 odsto, smanjio se broj domaćinstava koja koriste ovaj energent, pa bi i nova promena cene mogla da nagna potrošače da se greju na - struju.

Prema obračunu Agencije za energetiku, za zagrevanje stana od 60 kvadrata, na prirodni gas, tokom šestomesečne grejne sezone, sada je potrebno 51.000 dinara. Kada za građane gas bude poskupeo za 10 odsto, tokom predstojeće zime domaćinstva će morati da izdvoje gotovo 57.000 dinara. Brojke pokazuju da u Srbiji prirodni gas koristi 240.725 domaćinstava. Za poslednje dve godine, gasna mreža kod nas se širila, što je donelo nove potrošače, ali se zbog neisplativosti broj korisnika u Srbiji na kraju smanjio za 1.275.

Relativno niska cena struje, i ove zime učiniće da grejanje na TA peći biće - najjeftinije. Jer, ako se peć „puni“ samo noću, za stan od 60 kvadrata tokom cele zime potrebno je izdvojiti 41.300 dinara.

Kada je peć uključena tokom dana, domaćinstva će morati da plate 59.400 dinara. Tako porodica, u proseku, mesečno treba da plati oko 8.400 dinara.

"Već nekoliko grejnih sezona unazad, sve je veća potrošnja električne energije, jer zbog visoke cene gasa i drugih energenata, a niske cene struje, mnogi se tokom zime greju na TA peći", kažu u EPS.

Oni navode da se iz godine u godinu obaraju zimski rekordi u potrošnji električne energije, pa je EPS postao toplana skoro za celu Srbiju, ali elektroprivredna kompanija uspeva da podmiri potrebe svih kupaca. Uprkos godinama neulaganja u nove kapacitete, EPS više od decenije ulaže u remonte i modernizacije elektrana, jer samo tako može da se povećava proizvodnja i pouzdanost rada svih postrojenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: