Izvoz u Grčku veći za 16 odsto

U prvom polugodištu tekuće godine srpski izvoz u Grčku dostigao je 103,21 milion evra, 16 odsto veći obim nego u istom periodu prošle godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

09:41

Default images

Time je Grčka svrstana na 16. mesto vodećih srpskih uvoznika, na listi od 144 zemlje, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Srbija je u posmatranom periodu uvezla 10 odsto više grčkih roba, u vrednosti 119,55 miliona evra, čime je Grčka zauuela 21. mesto na listi 180 zemalja iz kojih Srbija uvozi.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvom polugodištu 2011. bila je 86,33 odsto i znatno je veća nego u istom periodu lane kada je bila 80,49 odsto, pa PKS smatra da je realno očekivati da trend gotovo izbalansirane razmene bude nastavljen do kraja godine.
Tokom prvih šest meseci, dominantni izvozni proizvodi iz Srbije na grčko tržište bili su šećer, proizvodi od šećera i med 32,33 odsto, sirovi kaučuk 9,34, hartija, karton i proizvodi od celuloze 8,87 odsto, plastične materije u primarnim oblicima 7,97 odsto i gvožđe i čelik 7,02 odsto.

Kod uvoza, najzastupljeniji su bili povrće i voće 22,54 odsto, obojeni metali 10,39, gvožđe i čelik 10,26, plastične materije u primarnim oblicima 8,75 i proizvodi za bojenje i štavljenje 4,91 odsto.

Detaljnija analiza strukture međusobne razmene koju je uradila PKS, pokazuje da se srpski izvoz bazira skoro isključivo na sirovinama i proizvodima za reprodukciju, dok grčki partneri u Srbiju plasiraju i proizvode više faze obrade, kao što su hemijski proizvodi, industrijske mašine za opštu upotrebu i tekstilni proizvodi.

S obzirom da je Grčka članica Evropske unije (EU), u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije na snazi su pogodnosti preferencijalne trgovine, tj. pretežno bescarinski izvoz, a na kvoti se nalaze samo vina.

Kao meru zaštite unutrašnjeg tržišta, EU je uvela i sezonsku dažbinu - prelevmane u iznosu 9,4 odsto vrednosti na svakih 100 kilograma kukuruza šećerca uvezenog iz Srbije, što znatno umanjuje konkurentnost tih srpskih proizvoda.

Grčka strana je sve zainteresovanija za uspostavljanje i jačanje saradnje u oblasti organskih proizvoda, turizma i inovacija - transfera tehnologija, obnovljivih izvora energije i slično, a primetno raste i interesovanje za tripartitnu saradnju na trećim tržištima, naveli su u PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: