Oštra provera finansiranja partija

Novi Zakon o finansiranju političkih aktivnosti obezbediće transparentnije finansiranje stranaka i mogućnost uvida u njihove troškove, kaže Zorana Marković.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

11:28

Default images

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije objašnjava da će novi zakon obezbediti da partije, grupe građana ili koalicije dobijaju dovoljno novca iz budžeta za redovan rad, ali i da će imati i neograničenu mogućnost da stiču prihode iz privatnih izvora, u zavisnosti koliko uspeju da ljude privuku svojim političkim programom.

Marković objašnjava da je Agencija za borbu protiv korupcije sada dobila ovlašćenja da podrobno proverava izveštaje o prilozima i rashodima stranaka, kao i da "šešlja raporte iz kampanja" "Godišnji izveštaji o redovnom finansiranju partija i dalje su u nadležnosti Državne revizorske institucije. Ta institucija treba da predvidi kontrole u svom redovnom godišnjem planu rada", navodi Marković.

Prema njenim rečima novi zakon neće moći dra spreči dosadašnje zloupotrebe i "friziranje" partijskih izveštaja.

"Pre svega je potrebna promena svesti i uvažavanje činjenice da je kršenje zakona ozbiljan prekršaj. Jer, ako se utvrdi da je politička stranka baratala sa više novca nego što je prijavljeno, to je ozbiljan prekršaj, a u nekim slučajevima i krivično delo.

Marković kaže i da bi sve sumnje u zloupotrebe, odnosno umanjenje vrednosti poklona prilikom prijavljivanja trebalo prijaviti Agenciji.

"Kada postoji sumnja, onda bi to trebalo da se prijavi Agenciji, jer u tom slučaju postoji obaveza da se utvrdi vrednost poklona. Nemam informaciju da su kolege koje vode registar poklona inicirale proveru vrednosti nekog poklona, niti je do moje kancelarije stigao takav zahtev. Međutim, ne određujemo mi koliko šta košta, nego bismo u tim slučajevima morali da pronađemo ko je nadležan za stručnu procenu vrednosti poklona", kaže Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: