Novosadska luka ostaje državna

Ministarstvo za infrastrukturu moglo bi uskoro da preuzme nadležnost nad Lukom Novi Sad od Ministarstva za ekonomiju.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2011.

10:00

Default images

To ministarstvo bi potom trebalo i da donese strategiju dugoročnog razvoja ovog jedinog preostalog robnotransportnog centra u Srbiji, čime bi se konačno stavila tačka na njegovu privatizaciju,

Ovim bi, ujedno, bila ispunjena i dva od četiri zahteva zaposlenih, koji protestuju još od početka marta, zahtevajući da se suspenduju sve odluke koje su doneli novoimenovani Skupština i Upravni odbor.

Luku Novi Sad, koja ima 102 radnika i koja godišnje pretovari više od 600.000 tona razne robe, Vlada Srbije je 26. novembra prošle godine proglasila za državno preduzeće, u kojem po trećinu kapitala imaju Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Novi Sad. Zaposleni su bili ubeđeni da su izbegli privatizaciju koja se pokazala pogubnom za ostale domaće luke, ali ih je ubrzo šokirala vest da je Upravni odbor doneo odluku o osnivanju preduzeća Nova luka Novi Sad, na koje bi bila preneta celokupna imovina. Nova firma trebalo je da preuzme 50 zaposlenih i da bude ponuđena na prodaju, a ostala 52 radnika bi uz socijalni program završila na birou.

"Podržavljenje luke krenulo je u jednom dobrom pravcu, ali od momenta kada je nadležnost za dalji proces dobilo Ministarstvo ekonomije, kojim je rukovodio Mlađan Dinkić, stvari su počele da se odvijaju potpuno suprotno, smerom brzoplete, nelegitimne i nelegalne privatizacije", kaže direktor Milenko Milivojević.

On navodi da je "došlo do snižavanja vrednosti sredstava za rad, kako bi se preduzeće prodalo jednoj francuskoj firmi ispod stvarne cene. Luka je procenjena na 11,25 miliona evra, iako su prethodne računice pokazivale 21 milion evra, i to bez 34 hektara zemljišta čiji jedan kvadrat na ovoj lokaciji košta minimalno 100 evra".

Zaposleni u Luci Novi Sad upozorili su novu Skupštinu i Upravni odbor da neće dozvoliti održavanje sednica u prostorijama preduzeća. Direktor Milivojević odbio je da sa računa preduzeća uplati ulog za osnivanje takozvane ćerke firme, tako da „Nova luka Novi Sad“ praktično nije ni zaživela, iako je osporenom odlukom Upravnog odbora dobila i direktora (preduzeća u osnivanju).

"Nemamo informacija da li su se oni na nekom drugom mestu sastajali i nešto odlučivali, niti to smatramo validnim. Mi smo obavili razgovore u Ministarstvu za infrastrukturu i dobili smo obećanje da će u najskorijem mogućem roku zajedno sa Ministarstvom za ekonomiju uputiti Vladi Srbije predlog za promenu resora. Time će biti promenjeni i organi izabrani da odlučuju o sudbini Luke Novi Sad“, ističe Milivojević.

Za kupovinu Luke Novi Sad, kako je procurilo u javnost, interesovanje je pokazivao francuski gigant u lučkoj industriji CNFR. Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade (koja je titular 33 odsto kapitala luke), kaže da sa republičkom vladom, odnosno tadašnjim ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem, nikada nije razgovarano da se luka privatizuje.

„To nikada nije bila ideja, ali jeste da se za luku nađe strateški partner, koji će je unaprediti kako bi dobila međunarodni značaj, kakav i zaslužuje“, objasnio je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: