Javna preduzeća ne služe građanima

Iako je od februara u Beogradu skuplje grejanje, smeće i voda, građani su se prošle godine ombudsmanu najviše žalili na gradska javna preduzeća i visinu računa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.04.2011.

15:25

Default images

Građani su kancelariji Zaštitnika građana Beograda tokom prošle godine uputili 608 pritužbi, a najviše na usluge Infostana, odnosno na visinu računa objedinjene naplate i tražili da to preduzeće nađe olakšice za izmirivanje zaostalih dugova korisnika.

Nije manjkalo ni pritužbi na visinu računa za vodu, dok je kod Beogradskih elektrana problem bila visina participacije za priključak na daljinski sistem grejanja. Najviše prijava stiglo je protiv opštinskih vlasti zbog neaktivnog odnosa u uvođenju infrastrukture, a izveštaj pokazuje da su problemi oko kupovine stanova u izgradnji i dalje nerešivi, pošto je 26 prijava stiglo protiv investitora.

Na osudu građana naišle su i odluke gradske Skupštine o zoniranju grada i naplati lokalnih komunalnih taksi.

U Izveštaju se podseća da svaki građanin ima pravo da obavi usmeni ili telefonski razgovor sa ombusmanom ili njegovim zamenikom, dok je pritužbu moguće podneti usmenim ili pismenim putem.

Tokom prošle godine, najviše prijava stiglo je telefonskim putem 5.000, dok je 1.700 građana primljeno u Kancelariju zaštitnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: